Novosti

Ford potvrdio nekoliko motora za novi Ranger

Ford potvrdio nekoliko motora za novi Ranger
Foto: Ford promo | Ford potvrdio nekoliko motora za novi Ranger

Prošlo je nekoliko mjeseci od kada je Ford debitovao s novom generacijom modela Ranger, poslije više od jedne decenije njegovog prethodnika provedene na tržištu.

Međutim, iako bi uskoro trebalo da počne pristizati u izložbeno-prodajne salone, Ford je bio relativno nijem po pitanju mehanike.

Ranije je bilo poznato da će model za američko tržište ponovo biti dostupan sa 2,3-litarskim turbobenzincem sa 300 konjskih snaga, a u međuvremenu smo vidjeli i terensko izdanje nazvano Raptor sa 284 "konja" u Evropi, odnosno 392 "grla" u Americi, o čemu smo takođe ranije pisali.

Američki proizvođač vozila je konačno izašao u javnost i objavio neke detalje, doduše samo za tržište Australije, ali ne sumnjamo da će priča biti ista i u ostatku svijeta. Naime, Ranger će biti dostupan sa 3,0-litarskim turbodizelom sa šest cilindara, a koji razvija 247 konjskih snaga i maksimalnih 600 Nm obrtnog momenta. Tržište "kengura" je zapravo jedno od najvećih na svijetu za pikap kamionete sa dizel motorima i Ford nudi ovaj agregat na paketima opreme nazvanim XLT, Sport i Wildtrak.

Za one kojima je to previše, američki gigant će takođe ponuditi i 2,0-litarski turbodizel od koga očekuje da će činiti većinu prodaje. Razvija 168 konjskih snaga i maksimalnih 405 Nm obrtnog momenta u baznom izdanju, odnosno 207 "grla" i maksimalnih 500 Nm obrtnog momenta u onom koji zahtjeva veću cijenu. Ovaj posljednji motor je inače pokretao i prethodnu generaciju Raptora u Evropi i Aziji, ali nam nije sigurno da li će takav slučaj biti i kod nasljednika ili će se Ford fokusirati samo na moćnijeg turbobenzinca.

Ranije je potvrđeno i da ćemo vidjeti desetostepeni automatski mijenjač kao dio standardne opreme dok još uvijek čekamo da osmotrimo i manuelni sa šest stepeni prenosa. Njegova budućnost je svakako svjetla na tržištima gdje se takva tehnologija zahtjeva, posebno na Tajlandu, gdje Ford prodaje više Rangera nego u bilo kojoj drugoj državi sa izuzetkom Amerike.

Kao što nam je poznato, naredna generacija modela Volkswagen Amarok će biti prepakovani Ranger, i Ford će se čak pobrinuti za proizvodnju u Južnoj Africi, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije