Novosti

Ford traži od EU da zabrani prodaju dizelaša i benzinaca

Ford traži od EU da zabrani prodaju dizelaša i benzinaca
Foto: Unsplash | Ford traži od EU da zabrani prodaju dizelaša i benzinaca

Američki proizvođač predložio je čelnicima EU da se uvede potpuna zabrana prodaje SUS motora na tlu Unije poslije 2035. godine.

Evropska komisija je nedavno iznijela sličan prijedlog, ali to nije naišlo na širi konsenzus među zemljama članicama.

Sada se Ford javlja sa istim prijedlogom koji se bazira na ukidanju prodaje benzinaca i dizelaša i potpuni prelazak evropskog tržišta na električne automobile.

"Plavi oval" je ozbiljno zagazio u elektrifikaciju, najavljuju veliki broj novih EV modela, a njegov pogon u Kelnu dobio je ogromnu investiciju u iznosu većem od dvije milijarde evra kako bi se fabrika transformisala i pripremila za proizvodnju električnih četvorotočkaša. Prema trenutnim planovima Forda, iz Kelna će u narednih šest godina doći čak 1,2 miliona električnih automobila!

Ford navodi da je njegov prijedlog podržalo više od dvadeset kompanija u Evropi. "Prelazak na električna vozila je neminovan za cijelu automobilsku industriju, a Evrope može biti predvodnica", stoji u kratkom pojašnjenju američkog proizvođača.

Daleko od toga je da Ford prvi koji najavljuje da će se odreći SUS motora na Starom kontinentu. Stellantis namjerava da svi njegovi brendovi već 2028. godine na našem tlu nude samo EV četvorotočkaše, Renault želi da 2030. godine u gami ima samo električne automobile, dok je Hyundai objavio da će evropski kupci od 2035. godine moći da se počaste samo njegovim BEV modelima, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije