Novosti

GM mijenja baterije na većini proizvedenih električnih automobila

GM mijenja baterije na većini proizvedenih električnih automobila
Foto: ReinhardThrainer/Pixabay | GM mijenja baterije na većini proizvedenih električnih automobila

​Chevrolet je upravo u procesu zamjene baterija za modele Bolt EV i Bolt EUV, jer je originalno ugrađeni baterijski sklop ova dva modela imao nedostatke koji bi mogli uzrokovati požar - zvanično je potvrđeno 18 takvih incidenata koji su povezani sa lošim baterijama.

Proizvođač je počeo sa zamjenom litijum-jonskih baterija svih opozivom pogođenih vozila proizvedenih od 2017. do 2022. godine, a čini se da prednost daju starijim automobilima.

Prema izvještaju Nacionalne uprave za bezbjednost saobraćaja na putevima (NHTSA), Chevrolet je već zamijenio baterije u 62 odsto problematičnih vozila proizvedenih u modelskim godinama od 2017. do 2019. godine. Tako su u prošlom tromjesječju promijenili 26.952 baterijska sklopa.

Ako se nastavi istim tempom, svi automobili proizvedeni do 2020. biće popravljeni do ljeta (obuhvaćeno je oko 50.413 vozila).

Još jedan dokument izdat za modelsku godinu 2021-2022. koji se odnosi na Chevy Bolt pokazuje da ovi noviji automobili još nisu dobili nove baterije – izvršena je samo 701 zamjena od ukupno predviđenih 52.414.

Najveći dio troškova zamjene baterija (oko 1,9 milijardi dolara od ukupne procjene cijene od dvije milijarde dolara) snosiće LG Chem, kompanija koja je isporučila pakete General Motorsu.

GM je sarađivao sa ovim proizvođačem baterija kako bi otkrio probleme koji uzrokuju požare.

Ako je za utjehu, vlasnici Bolta EV opremljenih novom baterijom javljaju da im je povećana autonomija u vožnji. Nakon zamjene mogu preći oko 13,5 odsto duži put nego prije.

Kao što je ranije najavio, Chevrolet je početkom aprila ponovo pokrenuo proizvodnju modela Bolt EV i Bolt EUV, a sva nova vozila imaju paket baterija koji se sada zamjenski ugrađuje u starije Boltove, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije