Novosti

Gašenje tvornice Nissana će kompaniju koštati više od milijardu evra

Gašenje tvornice Nissana će kompaniju koštati više od milijardu evra
Foto: N.N. | Gašenje tvornice Nissana će kompaniju koštati više od milijardu evra
N.N.

Taman kad se moglo pomisliti da su hiljade radnih mjesta u španskim pogonima Nissana sigurne, stigla je pandemija i kriza iza nje. A u takvim situacijama nema milosti pa Nissan u svojim poslovnim planovima za idućih nekoliko godina ne ostavlja mjesto za tvornicu u Barseloni.

U Nissanu su zaključili kako je bolje zatvoriti tvornicu. A to će ih navodno koštati nevjerovatnih 1,5 milijardi evra. Trenutno se vode velike debate u Španiji, a sve je veći broj zagovornika koji smatraju da je za Nissan jeftinije da ostavi operativnu tvornicu, odnosno da zadrži proizvodnju. Isto mišljenje ima i španska vlada, javlja Reuters.

Tamošnji mediji izvještavaju kako je Nissan rekao radnicima da će ih zatvaranja tri lokalne tvornice koštati 1,5 milijardi evra. Iz sindikata govore da je Nissan govorio o dvostruko manjim iznosima.

Sve je više onih koji se slažu da je veći iznos realan. Nissan pri zatvaranju tvornice mora obeštetiti sve radnike i dobavljače, ali i snositi trošak demontaže tvornice. Španski mediji navode kako će Nissanu trebati sedam godina da pokrije trošak gašenja tvornice.

Podsjetimo, Nissanovi pogoni u Barseloni su aktivni od 1983. godine, a trenutno zapošljavaju 2400 radnika i dodatnih 600 u povezanim kapacitetima. U tvornici se proizvode komercijalna vozila poput Navare i električnog e-NV200.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije