Novosti

Gasi se jedna Insignia, druga će opstati još nekoliko godina

Gasi se jedna Insignia, druga će opstati još nekoliko godina
Foto: Vauxhall promo | Gasi se jedna Insignia, druga će opstati još nekoliko godina
N.N.

​Vauxhall je ukinuo model Insignia na britanskom tržištu bez najavljenog nasljednika u kratkoročnoj budućnosti.

Međutim, Opel će nastaviti da proizvodi isti model za Evropu i druga tržišta, bar još nekoliko godina dok ne stigne potpuno električni nasljednik, najvjerovatnije u obliku krosovera.

Prema zvaničnom saopštenju proizvođača Vauxhall, odluka o ukidanju modela donijeta je u skladu sa trendovima na britanskom tržištu i fokusom kompanije na elektrifikaciju.

Brend želi da bude potpuno elektrifikovan, uvođenjem hibrida i verzija na struju, do 2024. godine, prije nego što pređe isključivo na EV do 2028.

I dok je Vauxhall prestao da prima nove narudžbine za Insigniju, proizvodnja će se nastaviti do jeseni 2022. kako bi se zadovoljile postojeće porudžbine. Što se tiče ostalih tržišta, knjige narudžbina i proizvodnja Opel Insignije blizanca ostaju nepromijenjene.

Pol Vilkoks, generalni direktor kompanije Vauxhall UK, potvrdio je ovu vest magazinu Autocar:

"Vauxhall uskoro zaustavlja proizvodnju Insignije, nakon što isporučimo sva vozila na osnovu do sada primljenih narudžbina. I dalje će postojati Opel Insignia, a za sada ne planiramo direktnog nasljednika ovog modela".

Spekuliše se da će neka vrsta nasljednika Insignije stići 2024. ili 2025. godine u obliku potpuno električnog krosovera sa Stellantisovom mehaničkom osnovom, koji će se proizvoditi u Italiji.

Aktuelna generacija Insignije je predstavljena 2016. godine i restilizovana je 2019. To je jedini preostali model u Opel/Vauxhall asortimanu koji je razvijen prije spajanja brenda Opel sa PSA grupom.

Sestrinski modeli Holden Commodore(Australija) i Buick Regal (SAD), već su ukinuti.

Pored modela karoserije Grand Sport i karavan, Insignia je takođe dostupna u "kros" verziji sa povišenim odstojanjem od tla, kao i u sportskoj GSi varijanti.

Vauxhall Insignia nije jedina tradicionalna limuzina koja napušta tržište Velike Britanije, pošto je Ford Mondeo takođe ukinut poslije više od 30 godina uprkos činjenici da je nova generacija debitovala u Kini.

Pad prodaje limuzina doveo je do toga da proizvođači automobila koji nisu premijum marke napuštaju segment klasičnih sedana u korist popularnijih SUC vozila.

U stvari, jedine preostale limuzine slične veličine koje se prodaju u Velikoj Britaniji su Peugeot 508, VW Passat i Škoda Superb, pri čemu će posljednja dva modela uskoro dobiti novu generaciju (Passat samo karavan verziju), prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije