Novosti

Golf, Tiguan, Passat i T-Roc će doživjeti sljedeće generacije

Golf, Tiguan, Passat i T-Roc će doživjeti sljedeće generacije
Foto: Ilustracija | Golf, Tiguan, Passat i T-Roc će doživjeti sljedeće generacije

Volkswagenovi modeli Golf, Tiguan, Passat i T-Roc će dobiti sljedeće generacije jer će se njemačka kompanija još neko vrijeme oslanjati na motore s unutrašnjim sagorijevanjem, ali uz plug-in hibridnu tehnologiju.

Kompanija Volkswagen je saopšzila svoje planove koji se odnose na transformaciju u "pružatelja mobilnosti vođene softverom", a to znači da njemački gigant gleda prema elektrifikiovanijoj i digitalizovanikoj automobilskoj budućnosti.

Međutim, transformacija će potrajati što znači da će se Volkswagen u doglednoj budućnosti i dalje oslanjati na motore s unutrašnjim sagorijevanjem. S tim u vezi, poznati modeli Golf, Passat, T-Roc i Tiguan će dobiti sljedeće generacije, a kako kaže direktor Ralf Brandstatter, kompaniji još neko vrijeme trebaju SUS motori. Dodao je da trebaju biti što efikasniji te da će sljedeća generacija pomenutih modela, koja će biti dostupna širom svijeta, imati najnoviju plug-in hibridnu tehnologiju koja će omogućiti domet do 100 km korištenjem samo električnog pogona.

Međutim, pored ovih modela se ne spominje Arteon što nije iznenađenje jer se prošle godine pojavila informacija da druge generacije neće biti te da će se Volkswagen fokusirati na bolje prodavane crossovere i SUV-ove.

VW je pozicionirao Arteon kao elegantan i moderan sedan, ali prodaja nije impresionirala. Nedavno se pojavio i facelift, ali je jasno da Arteon nema budućnost, prenosi klix.

Digitalna transformacija se neće dogoditi preko noći iako VW planira uložiti 16 milijardi eura u e-mobilnost, hibridizaciju i digitalizaciju do 2025. godine. To znači da ćemo vidjeti nove modele ove godine, kao što je ID.4 GTX s pogonom na sva četiri točka, koji stiže u prvoj polovini ove godine, a potom slijedi ID.5 u drugoj polovini godine. Kina će dobiti ID6 X/Crozz tokom jeseni.

Kompanija također planira još jedan novi model koji će mjesto naći ispod modela ID.3.

Jedno je sigurno, kompaniju Volkwagen čeka aktivno desetljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije