Novosti

Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile

Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile
Foto: Ilustracija | Gradovi nemaju pravo da progone Euro 6 automobile
N.N.

Najviši sud EU odbacio je tužbe koje su gradovi Brisel, Madrid i Pariz podnijeli protiv Evropske komisije optužujući je da je postavila previsoke granice za emisije azotnih oksida iz automobila čime se, kažu, podrivaju njihovi napori za smanjenje zagađenja vazduha.

Sud pravde Evropske unije (CJEU) time je preinačio raniju presudu koja je išla u korist navedenih gradova, koju je donio drugi najviši sudski organ EU, a na koju su žalbe uložili Njemačka, Mađarska i Evropska komisija, prenosi Rojters.

Čitav slučaj se vrti oko odluke Komisije, nakon Volkswagenovog "dizelgejt" skandala iz 2015.

Tada je odlučeno da se uvede testiranje stvarnih emisija izduvnih gasova u vožnji kako bi se dopunile ranije laboratorijske procedure, i utvrdila ograničenja emisije azotnih oksida (NOx) za putnička i laka komercijalna vozila.

Gradovi, koji inače vode veliku borbu sa zagađenjem, su se žalili da su granice veće od onih standarda Euro 6.

Aktuelni eko standard se primjenjuje na mala vozila registrovana od 2015. Kao takva, tvrdili su, viša granica za emisije iz izduva potkopava njihove sposobnosti regulisanja cirkulacije vozila, odnosno zabrane ulaska u strogi centar, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u gradovima.

Sud pravde je poništio presudu uz obrazloženje da se direktiva Komisije odnosi samo na registraciju i prodaju vozila, a ne na njihov saobraćaj na putevima ili na gradove.

Sud je još naglasio da se ne smije ograničiti saobraćaj Euro 6 automobila sa visokim vrijednostima NOx, a u sudskom rješenju se dodaje da gradovi i dalje mogu ograničavati saobraćaj vozila na druge načine, kako bi zaštitili životnu sredinu, bez kršenja zakona EU.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije