Novosti

Hennessey Venom F5 premijerno u Montereju?

Hennessey Venom F5 premijerno u Montereju?
Foto: N.N. | Hennessey Venom F5 premijerno u Montereju?

Prošlo je već devet mjeseci od kada je Hennessey premijerno predstavio model Venom F5 u koncept formi. Izgleda da je to bilo dovoljno kompaniji iz Teksasa da privede kraju radove na svom hiper automobilu, potencijalnom novom najbržem automobilu na svijetu.

Magazin Motor Authority prenosi da su Džon Henesi i njegova kompanija spremni da ovog mjeseca u Montereju predstave novu, možda i konačnu verziju hiper automobila Venom F5.

Nasljednik modela Venom GT, model F5 je dobio ime po borbenim avionima iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koji su postizali brzinu između 418 i 512 km/h.

To u neku ruku i ima smisla, s obzirom da novi, potpuno "američki" hiper automobil cilja ka tome da postigne maksimalnu brzinu veću od 483 kilometara (300 milja) na sat.

Kako bi u tome uspio, kompanija Hennessey je za svoj novi model razvila twin turbo V8 agregat radne zapremine 7,4 litara ( očekuje se da na serijskoj verziji njegova zapremina bude čak osam litara). Taj agregat će razvijati oko 1.600 konjskih snaga (1.193kW) i 1.763 Nm obrtnog momenta.

Kočnice potiču iz kompanije Brembo, Pennzoil i Shell će obezbediti ulja i druge tečnosti, a Michelin svoje Pilot Sport Cup 2 pneumatike. Ovaj model cilja na rekord Nirburgringa, ali i na rekord za najbrži serijski automobil na svijetu kog trenutno drži model Koenigsegg Agera RS.

U svakom slučaju, moraćemo da sačekamo zavničnu premijeru kako bi vidjeli finalne specifikacije, a nadamo se da će ona zaista biti održana na "nedelji automobile" u Montereju koja počinje za samo četiri dana.

(NN/vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije