Novosti

Honda će u Kini od 2030. godine prodavati samo elektrifikovane automobile

Honda će u Kini od 2030. godine prodavati samo elektrifikovane automobile
Foto: Toby_Parsons/Pixabay | Honda će u Kini od 2030. godine prodavati samo elektrifikovane automobile
N.N.

Preokret za japanski brend na najvećem tržištu na svijetu.

Honda će stvoriti poseban podbrend koji će imati za cilj plasman električnih vozila u Kini. 

Honda ima iste ambicije i na globalnom planu, gdje bi do 2040. godine trebalo da u potpunosti napuste SUS agregate. Hondin podbrend električnih modela nosiće zvanični naziv e:N, a za sada nije poznato da li će se on nadmetati i u Evropi.

U narednima godinama, Honda će u Kini polako penzionisati samostalne termičke motore i umjesto njih fokusirati se na niz elektrifikovanih vozila, od klasičnih hibrida, preko EV modela pa sve do automobila koji se oslanjaju na vodonik.

Pod e:N serijom Honda će u sljedećih deset godina u Kini plasirati čak 10 četvorotočkaša, i to sve u saradnji sa lokalnim partnerima GAC-om i Dongfengom. Japanska marka planira da stvori zasebnu modularnu platfmoru koja će biti osnova za ove buduće električne modele i na taj način ostvari značajne uštede prilikom razvoja novih automobila.

Honda će zajedno sa pomenutim saradnicima stvoriti i potpuno nove fabrike za proizvodnju električnih vozila, s tim da će prvi članovi e:N porodice stići već naredne godine i to su e:NS1 i e:NP1.

Proizvođač sa Dalekog istoka potvrdio je da ostaje vjeran cilju da 2050. godine budu potpuno neutralni po pitanju emisije štetnih gasova, kao i da do tada žele da imaju nulta smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama njihovih vozila. Japanci su krenuli svojim putem i očito su to vrlo ambiciozni ciljevi.

(AutoRepublika) 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije