Novosti

Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih auta

Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih auta
Foto: Twitter / Printscreen | Honda i Nissan udružuju snage u razvoju električnih auta

​TOKIO - Honda Motor Co. i Nissan Motor Co. udružuju se u razvoju električnih automobila dok se japanski brendovi bore da održe korak sa svojim kineskim konkurentima u brzom prelasku na čistu energiju.

Proizvođači automobila sarađivaće na temeljnoj tehnologiji za električna vozila temeljena na baterijama, uključujući softver, rekli su u saopštenju u petak, dodajući da su potpisali memorandum o razumijevanju za strateško partnerstvo.

Studija izvedivosti uključivaće komponente povezane s električnim vozilima i automobilskim softverskim platformama, saopštile su kompanije.

"Važno je pripremiti se za ubrzani tempo transformacije u mobilnosti u srednjoročnom i dugoročnom periodu, a značajno je da smo postigli ovaj sporazum na temelju zajedničkog razumijevanja da se Honda i Nissan suočavaju sa zajedničkim izazovima", predsjednik Nissana i izvršni direktor Makoto Učida, rekao je u izjavi.

"Radujemo se daljim raspravama i nastojimo pronaći dobitke za održivi rast."

Direktor i predsjednik Honde Tošihiro Mibe rekao je da će kriterijum za njihovo partnerstvo biti "hoće li nam sinergija tehnologija i znanja koje su naše fabrike njegovale omogućiti da postanemo vodeći u industriji stvaranjem nove vrijednosti za automobilsku industriju."

Nikei Asia je ranije izvijestio da bi proizvođači automobila mogli razmotriti razvoj zajedničkog EV pogonskog sklopa i zajedničke EV platforme.

I Nissan i Honda teško su držali korak sa svojim kineskim EV rivalima na svom domaćem tržištu, najvećem na svijetu.

Nissanova proizvodnja u Kini posljednji je put pala za 24 odsto na oko 793.000 vozila, spustivši se ispod brojke od milion po prvi put u više od decenije.

Honda je iznijela planove za povećanje svog udjela električnih vozila i vozila na gorive ćelije na 100 odsto ukupne prodaje do 2040. godine, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije