Novosti

Honda podnijela patent za automatski mjenjač sa 11 stepeni prenosa

Honda podnijela patent za automatski mjenjač sa 11 stepeni prenosa
Honda podnijela patent za automatski mjenjač sa 11 stepeni prenosa

Automobili rastu, motori im se smanjuju, a povećava se i broj stepeni prenosa mjenjača.

Ponekad se pitamo „gdje je granica“? Nekoliko proizvođača već sada isporučuje automobile sa desetostepenim mjenjačima, a Honda je podnijela patent na jedanaestostepenu jedinicu.

Po dokumentima koje je otkrio AutoGuide, koji su podneseni u Japanskoj kancelariji za patente, Honda radi na automatskom mjenjaču sa jedanaest stepeni prenosa. Ovaj mehanizam uključuje tri spojnice, koje će doprinijeti tome da se redukuje gubitak obrtnog momenta, prisutan na modelima sa dvije spojnice. Dakle, suština je u promjenama stepena prenosa koje će biti efikasnije i sa boljim odzivom.

Kao autor patenta je potpisan Honda Motor Co Ltd Izumi Masao. Mada podnošenje patenata često znači zaštitu ideja, što znači da mjenjač sa jedanaest „brzina“ možda neće ući u serijsku proizvodnju, on bi ipak mogao da pronađe svoje mjesto u nekom od ekonomičnih Hondinih modela u budućnosti.

Prošle godine je Fordu odobren patent za jedanaestostepeni automatik, dizajniran u tri različite konfiguracije sa različitim kombinacijama zupčanika, spojnica i kočnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije