Novosti

Hrvati voze sve starija auta

Hrvati voze sve starija auta
Foto: Matija Habljak/PIXSELL | Hrvati voze sve starija auta
Srna

Gotovo 70 odsto automobila u Hrvatskoj registrovanih prošle godine starije je od 10 godina, dok su vozila starosti do godinu dana najmanje zastupljena, ima ih svega pet odsto, navodi HRT.

"Statistika ukazuje da unazad 10-13 godina, od 2010. godine ta prosječna starost je sve veća i veća, što direktno ukazuje na to da je naša kupovna moć jako loša i da imamo sve manji i manji broj novih, novoregistrovanih vozila u odnosu na polovna", rekao je Goran Zovak iz Centra za vozila Hrvatske.

Na tehničkim pregledima najčešće nepravilnosti uočene su kod rada sistema za kočenje, a oko 12 odsto tehnički neispravnih automobila - krivci su za nesreće sa smrtnim ishodom.

"Bilo kakva tehnička neispravnost pogotovo sistema za kočenje može imati direktan uticaj na nastanak saobraćajnih nesreća. Osim tih kvarova, vozači ne smiju zanemarivati ni korištenja pojasa koje je učestalo pokazano kao jedno od najučinkovitijih slučajeva prilikom sudara", rekao je Željko Šarić sa Fakultet saobraćajnih nauka.

U Hrvatskoj od petka prestaje obveza paljenja dnevnih svjetala za vozače putničkih automobila, ali ne i za vozače mopeda i motocikala koji dnevna svjetla moraju imati upaljena tokom cijele godine - što policija preporučuje svim vozačima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije