Novosti

Hrvatska nabavila 26 novih presretača

Hrvatska nabavila 26 novih presretača
Foto: MUP HR | Hrvatska nabavila 26 novih presretača

S ciljem daljnjeg smanjenja broja nesreća na hrvatskim cestama, u ponedjeljak je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović MUP-u uručio ključeve 78 vozila ukupne vrijednosti 29 miliona kuna s PDV-om, nabavljenih u sklopu Nacionalnog programa bezbjednosti drumskog saobraćaja.

Radi se o 26 vozila tzv. "presretača", 15 kombi vozila za obavljanje uviđaja i 30 motocikala za saobraćajnu policiju te Mobilnu jedinicu saobraćajne policije. Nabavkom je obuhvaćeno i pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji te dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Božinović u pogledu presretača ističe njihovu višestruku isplativost, iako je riječ o automobilima s "moćnim motorima".

"Kad govorimo o presretačima, važno je da oni već u prvoj godini korištenja isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila nego i održavanja. Na jednu kunu za vrijeme eksploatacije svaki od njih zaradi 4,3 kune. Međutim poenta je da se kontroliše brzina koja je jedna od najvećih razloga nesreća na hrvatskim cestama, a i sama njihova prisutnost djeluje preventivno na vozače",  rekao je ministar Božinović i dodao kako je cilj smanjiti broj saobraćajnih nesreća.

Prošle 2017. godine na hrvatskim saobraćajnicama poginula je 331 osoba, više od 2.700 je teže povrijeđeno, a više od 11.800 je lakše povrijeđeno.

(automobili.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije