Novosti

Hyundai Sonata će uskoro u penziju, a vjerovatno i Kia Optima

Hyundai Sonata će uskoro u penziju, a vjerovatno i Kia Optima
Foto: Unsplash/Mpho Mojapelo | Hyundai Sonata će uskoro u penziju, a vjerovatno i Kia Optima
N.N.

Svi smo se smijali odlukama Forda i Chryslera da u potpunosti eliminišu ponudu putničkih automobila prije svega nekoliko godina i da se koncentrišu na profitabilnije krosovere, terence i pikap kamionete, ali kako stvari stoje, oni nisu jedini. Vremenom su i drugi proizvođači pratili takve korake na američkom tlu, i danas rijetko ko ovu kategoriju (limuzina) uzima za ozbiljno.

Čak i oni nekadašnji favoriti kao što su Toyota Camry i Honda Accord bilježe najlošije prodajne rezultate od kada su debitovali "preko bare", a ako je vjerovati pisanju medija, uskoro ćemo pisati i čitulju modelu Hyundai Sonata.

Nekada veoma popularna korejska limuzina je debitovala još 1985. godine, prvo sa pogonom na zadnju osovinu, da bi pogon na prednje točkove stigao tri godine kasnije. Od tada smo vidjeli osam generacija, od čega je sadašnja stigla u izložbeno-prodajne salone 2019. godine. Najbolja prodajna godina je bila 2012, kada je isporučeno 230.605 jedinica, da bi ona prošle godine bila svedena na otpremu 93.142 primjerka.

Sonata nije ekskluzivna samo za Sjedinjene Američke Države već je možemo vidjeti i na Bliskom istoku, Kini, Australiji, kao naravno i na domaćem tržištu.

Do ove ne baš iznenađujuće informacije su došle kolege iz korejskog magazina Chosun Ilbo, i oni tvrde ono što svi već znamo. A to je podatak da su krosoveri trenutno u centru pažnje, i da budućnost leži u četvorotočkašima na struju, pa se samim tim model kao Sonata jednostavno ne uklapa u takvu strategiju.

Doduše to se neće desiti preko noći, posebno kad znamo da je nova generacija limuzine tek nedavno debitovala, i Chosun Ilbo misli da će sedan biti dio Hyundaijeve ponude minimalno do 2025. godine. Sonata se trenutno nudi sa dva turbobenzinca i hibridom, ali kompanija uskoro treba da debituje s modelom Ioniq 6 EV baš u limuzinskom istanju, pa će samim tim vjerovatno biti nasljednik Sonate iako će svakako doći s daleko višom cijenom.

Hyundai je nedavno najavio novu fabriku u Sjedinjenim Američkim Državama baš za vozila na struju i među njima bi trebalo da bude spomenuti Ioniq 6. Chosun Ilbo ne spominje šta će se desiti sa Sonatinim mehaničkim blizancem pod imenom Kia K5 (nekadašnja Optima), ali vjerujemo da će i nju zadesiti identična sudbina. Tokom prošle godine je oko 47 odsto svih prodatih vozila korporacije Hyundai-Kia bilo iz klase krosovera, i takva brojka će samo rasti narednih godina.

Novinari su kontaktirali čelnike firme i dobili odgovor da trenutno nisu u stanju da diskutuju o budućim planovima, ali da je Sonata uvijek bila bitan dio Hyundaijeve ponude. Voljeli bismo da možemo reći kako ova vijest nije istinita pošto je Sonata zaista pravo osvježenje u moru dosadnih krosovera, ali šanse su velike da nažalost svijet ostaje bez jedne zanimljive limuzine.

(AutoRepublika)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije