Novosti

Hyundai očekuje leteće taksije do 2030. godine

Hyundai očekuje leteće taksije do 2030. godine
Foto: Hyundai promo | Hyundai očekuje leteće taksije do 2030. godine

Južnokorejska marka se osim automobilizmom bavi i robotikom, ali i razvojem vazduhoplova.

Hyundai je uvjeren da će sektor "letećih automobila“, odnosno manjih vazduhoplova namijenjenih prije svega urbanim sredinama, zaživjeti krajem tekuće decenije. Oni su još prošle godine, u savezništvu sa Uberom, predstavili S-A1 - konceptualnu letjelicu koja bi trebalo da predstavlja uvod u čitavu priču.

Korejci navode da radovi na letjelici odlično napreduju, te da očekuju da 2028. godine obavi svoj prvi komercijalni let.

"Verujemo da će vazdušni saobraćaj omogućiti manje probleme na drumovima, kao i da će pomoći sa umanjivanjem emisije štetnih gasova. Sa našim letjelicama biće moguć prevoz po samom gradu ali i između naselja", istakao je Majk Kol, rukovodilac Hyundaijevog programa o ovim urbanim vazduhoplovima.

Hyundai je u novembru stvorio novu kompaniju - Supernal, čiji je cilj razvoj i proizvodnja pomenutih sredstava. Prema aktuelnim podacima prva letjelica imaće limit leta na 600 m visine, maksimalna brzina bi trebalo da iznosi 290 km/h i pokretaće je, naravno, isključivo elektromotori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije