Novosti

Hyundai planira obustaviti proizvodnju zbog nestašica čipova

Hyundai planira obustaviti proizvodnju zbog nestašica čipova
Foto: Ilustracija | Hyundai planira obustaviti proizvodnju zbog nestašica čipova

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai planira privremeno obustaviti proizvodnju u glavnoj tvornici blizu grada Ulsana zbog nestašice čipova, saopštili su u ponedeljak mediji, a u kompaniji ističu da odluka o obustavi nije donesena.

Proizvodnja će biti obustavljena od 5. do 13. aprila, objavio je u ponedjeljak ekonomski dnevnik Korea Economic Daily.

U tvornici se godišnje proizvede 311.000 vozila, uključujući električne automobile Kona i Ioniq 5, podsjeća Rojters..

Iz Hyundaija, međutim, nisu Rojtersu potvrdili takve planove, prenosi autopress.hr.

“Odluka o privremenom zatvaranju tvornice, o kojem su govorili mediji, nije donesena”, navodi se u saopštenju Hyundaija.

Po pisanju korejskog dnevnika, u tvornici u blizini Ulsana proizvodnja se obustavlja zbog problema s nabavom čipova i električnih modula.

Hyundai donedavno nije imao problema zbog nestašice čipova, uglavnom zahvaljujući dobrom popunjavanju zaliha, ali na kraju se pridružio ostalim autokompanijama, koje su bile primorani zaustaviti proizvodnju zbog nestašice posebnih čipova.

Prošle sedmice Honda Motor i General Motors sui objavili da će produžiti obustavu proizvodnje u tvornicama u Sjevernoj Americi, navodeći među razlozima i nestašicu čipova.

Nestašicu je prouzročio niz faktora, uključujući prekid rada tvornica, procvat potražnje za prenosnim računalima i tabletima te sankcije protiv kineskih tehnoloških tvrtki, uzdrmavši u decembru prošle godine sektor elektronike.

U početnoj fazi nestašica je uglavnom pogađala autoindustriju, ali ubrzo se proširila na proizvodnju široke palete potrošačke elektronike, uključujući pametne telefone, te na proizvodnju bijele tehnike.

Nestašicu je i pogoršao požar u pogonu japanskog proizvođača Renesasa, koji drži 30 posto globalnog tržišta posebnih čipova koji je koriste u automobilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije