Novosti

Hyundai razvija autonomna vozila, pomaže im Yandex

Hyundai razvija autonomna vozila, pomaže im Yandex
Foto: Ilustracija | Hyundai razvija autonomna vozila, pomaže im Yandex

Ruska internet kompanija Yandex i korejski proizvođač automobilskih dijelova Hyundai Mobis namjeravaju sarađivati na izradi programskih i hardverskih rješenja za autonomna vozila razvijena na osnovu Yandexovih tehnologija, izvijestila je u utorak ruska novinska agencija TASS.

Yandex i Hyundai Mobis potpisali su pismo namjere o realizaciji tog projekta, unutar kojeg se planira razvoj hardverskog i softverskog sistema za vozila vez vozača s nivoom autonomije od 4 i 5.

Nivo 4 pretpostavlja visok stupen automatizacije kada sustem može preuzeti kontrolu nad vozilom, a učestvovanje vozača nije potrebno osim u posebnim okolnostima. Vozilo bez vozača s petim nivoom autonomije može samostalno voziti od jedne tačke do druge, ako to nije protivno zakonu, a osoba treba samo pokrenuti sistem i upisati odredište.

U okviru saradnje, Yandex će pružiti svoju stručnost u mašinskom učenju (machine learning) i "računarskom vidu", a Hyundai Mobis će isporučivati dijelove i osigurati rad odgovarajućeg softvera.

"Predviđa se i proširenje saradnje među kompanijam, na primjer korištenje govora, navigacije, kartografskih i drugih Yandexovih tehnologija u zajedničkim proizvodima", navodi se u saopštenju.

Prvi prototipovi autonomnih vozila na bazi serijskih automobila marki Hyundai i Kia s novim programskim sistemom mogli bi se pojaviti već ove godine, navodi TASS pozivajući se na izvor u Yandexu te dodaje kako bi se ubuduće rješenja razvijena u saradnji Yandexa i Hyundaija mogla primjenjivati i kod drugih proizvođača te kod taksi kompanija i kompanija za dijeljenje vozila.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije