Novosti

Hyundai ukida Sonatu?

Hyundai ukida Sonatu?
Foto: J W./Pixabay | Hyundai ukida Sonatu?
N.N.

​Kako pišu pojedini medji, Hyundai je navodno odlučio da ukine limuzinu Sonata.

Pozivajući se na insajdere, južnokorejski Chosun navodi da proizvođač automobila nije započeo razvoj nove generacije Sonate i da je "javna tajna" da će automobil biti ukinut.

Međutim, to se neće desiti odmah, budući da će fejslift aktuelne generacije biti obavljen sljedeće godine. To će Sonatu zadržati na tržištu još nekoliko godina, prije nego što se navodno bude ukinuta.

Činjenica je da su kupci prihvatili krosovere a Hyundai je sada fokusiran i na električna vozila.

Štaviše, Hyundai je već otkrio da će budući Ioniq 6 biti otprilike iste veličine kao Sonata i služiće kao zamjena za originalni Ioniq.

Naravno, s obzirom na preklapanje sa Sonatom, moguće je da Ioniq 6 može poslužiti i kao njegova zamijena, navodi Autoblog.

Takođe je zanimljivo primjetiti da je Hyundai još ranije naveo da su "kamioneti i SUV-ovi preuzeli američko tržište" i "bilo koji proizvođač ozbiljan po pitanju elektrifikacije ne može da si priuštiti da ignoriše ovu promjenu segmenta".

S tim u vezi, grafikon prodaje otkriva da je Hyundai prodao skoro 200.000 Sonata u Americi 2016. godine, ali su brojke od tada značajno pale.

Prodaja je naime pala na 131.803 jedinice u 2017. i na 93.142 jedinice prošle godine. Što je još gore, kompanija je prodala samo 9.806 jedinica tokom prva četiri mjeseca ove godine.

Mada je jedan insajder rekao Chosunu da "ne mogu isključiti električnu Sonatu", kompanija navodno ipak "daje prednost razvoju kompaktnog električnog automobila, a ne manje popularnog vozila srednje veličine". Preklapanje sa Ioniqom 6 takođe može da učini Sonatu EV suvišnom, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije