Novosti

Hyundaijev električni gradski automobil dolazi 2023

Hyundaijev električni gradski automobil dolazi 2023
Foto: Wikipedia | Hyundaijev električni gradski automobil dolazi 2023

Na internetu su se pojavile neslužbene informacije o novom modelu južnokorejske marke.

Htjeli mi to ili ne, električni automobili su bliska budućnost, ako ne i sadašnjost. Korejci su toga svjesni pa razvijaju svoju ponudu u tom smjeru. Očekuje se da će Hyundai električni gradski automobil debitovati 2023. godine.

Vozilo će debitovati na novoj platformi prilagođenoj ovoj vrsti vožnje. BorgWarner – kompanija s kojom je korejski proizvođač uspostavio široku saradnju bit će odgovorna za snabdijevanje električnog sistema.

Pogonski sklop trebao bi biti kompaktan i lagan, što će osigurati manju masu praznog vozila, bolje performanse i veći domet gradskog električnog automobila. U ovoj je fazi (bez službenog saopštenja) teško govoriti o tehničkim detaljima, ali strani mediji već imaju prve informacije o ovoj temi.

Najviša verzija Hyundaijevog električnog gradskog automobila može generisati oko 180 konjskih snaga. Međutim, čini se da je vjerovatnost snage 100-130 konjskih snaga posljedica zamjene modela sa unutrašnjim sagorijevanjem sličnih dimenzija.

Ništa se ne zna ni o bateriji, ali postoji velika vjerovatnoća da će njen kapacitet biti 40 kWh, što bi trebalo omogućiti brzinu do 322 kilometra. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, bit će je moguće brzo napuniti.

Zato ostaje pričekati službene vijesti iz Koreje. Što se tiče tipa karoserije, to će vjerojatno biti crossover.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije