Novosti

Inflacija riješila nestašicu čipova u proizvodnji auta

Inflacija riješila nestašicu čipova u proizvodnji auta
Foto: Pexels | Riješeni problemi nestašice čipova u proizvodnji auta
N.N.

Nakon godinu dana intenzivnih problema u proizvodnji automobila zbog nestašice mikročipova, većina automobilskih kompanija se sada vratila u normalu, pa novi modeli silaze sa traka koje rade punim kapacitetom, piše Nova.

Ironija je da je upravo inflacija pomogla da se normalizuje situacija sa mikročipovima.

Naime, iste poluprovodnike, odnosno mikročipove koji su neophodni za proizvodnju automobila, koriste i brojni proizvođači potrošačke elektronike.

Zbog inflacije, sve manji broj ljudi se odlučuje na kupovinu novog mobilnog telefona, tableta ili laptopa, pa se samim tim više mikročipova odvaja za proizvodnju automobila.

Ne zaboravimo da je u vrijeme prvih zatvaranja zbog pandemije, Sony Play Station zaustavio automobilsku industriju jer je prodaja ove konzole nevjerovatno skočila, ali bila je mnogo veća potražnja za laptopovima zbog rada od kuće. Tako se, uz još neke faktore, značajno manje mikročipova odvajalo za proizvođače automobila.

Podsjetimo da je za proizvodnju jednog automobila u prosjeku potrebno oko 1.400 mikročipova i da je nestašica ovih dijelova koštala auto industriju 210 milijardi dolara prošle godine, a proizvedeno je čak 7,7 miliona vozila manje od potreba tržišta.

Prema izveštaju Bloomberg Intelligence-a, zbog normalizacije isporuke poluprovodnika, očekuje se nešto veća prodaja vozila u drugoj polovini ove godine.

(b92)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije