Novosti

Pratite nas na Google news

Inteligentni lični asistent u BMW modelima

Inteligentni lični asistent u BMW modelima
Foto: BMW | Inteligentni lični asistent u BMW modelima
N.N.

BMW Inteligenti lični asistent je nova tehnologija u modelima njemačke marke koja će pomagati vozačima da komuniciraju sa svojim automobilima po ugledu na rad sa pametnim telefonima.

Sistem koji je neprestano aktivan biće od sljedeće godine dio multimedijalne tehologije BMW modela. Kompanija opisuje ovu tehnologiju kao inteligentni, digitalni karakter koji zahvaljujući vještačkoj inteligenciji može da kontroliše podešavanja vozila, navigaciju i zabavne sadržaje.

Mercedes-Benz takođe priprema sličan sistem za svoj multimedijalni paket nove generacije. Očekuje se da će tehnologija pod imenom Mercede-Benz korisničko iskustvo (MBUX) imati premijeru u novoj limuzinskoj A klasi ove godine.

Pametni BMW asistent sposoban je da razumije običan jezik i na taj način pomaže vozaču i putnicima da stupaju u interakciju sa vozilom. Sistem obuhvata napredni oblik prepoznavanja glasovnih komandi i u radu koristi prednosti klaud  računarstva. Interakcija sa ovom tehnologijom pokreće se izgovaranjem riječi: “Hej, BMW.”

Asistent je sposoban da uči vozačeva preferirana podešavanja i može automatski da izvrši seriju izmjena, čak i ako mu nije postavljen konkretan zahtjev da to učini. Na primjer, dovoljno je da vozač kaže “Hej, BMW, umoran sam” da bi se izvršilo automatsko podešavanje ambijentalnog svjetla, muzike i temperature da bi vozač ostao budan. Ako kaže: “Hej, BMW, hladno mi je” asistent uključuje grijanje.

Ova tehnologja takođe je sposobna da “predviđa” rute za vožnju na osnovu doba dana, sinhronizuje kalendar sa dnevnim obavezama da bi ponudila rutu do sljedećeg sastanka, a izvršena je i integracija Microsoft Office 365 za čitanje elektronske pošte.

Asistent funkcioniše i kao glasovno korisničko uputstvo i u svakom trenutku je u stanju da objasni vozaču način funkcionisanja i korištenja nekog automobilskog sistema ili funkcionalnosti. Vremenom će asistent biti u stanju da daje savjete za uštedu goriva, objavljivaće upozorenja poput pada pritiska u pneumaticima, slaće podsetnike za sastanke i čak će sam zakazivati servis.

Ova tehnologija biće dio BMW iDrive 7.0 multimedije koja podrazumijeva i sistem Live Cockpit Professional.

(Nacionalna klasa)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije