Novosti

Irska želi da zabrani "benzince" i "dizelaše" do 2030. godine

Irska želi da zabrani "benzince" i "dizelaše" do 2030. godine
Foto: Ilustracija | Irska želi da zabrani "benzince" i "dizelaše" do 2030. godine

Vlada Republike Irske donijeće novi zakon koji bi zabranio registraciju vozila koje pokreće benzin i dizel vrsta goriva.

Ministar Irske Ričard Bruton rekao je da uveliko radi na nacrtu tog zakona koji bi uskoro trebalo da bude odobren i ukoliko bude bio prihvaćen to znači da će početkom sljedeće dekade biti zabranjena registracija "benzinaca" i "dizelaša", prenosi B92.

Vlada Republike Irske ima plan da na svojim putevima do 2030. godine ima oko milion električnih vozila.

 Novi zakon bi bio u sklopu Amandmana za zaštitu životne sredine iz 2019. godine i bio bi predstavljen kada i objava o investicijama u Irskoj koja je vezana za električna vozila širom zemlje, a uključuje i stanice za punjenje baterija.

Irska želi da u potpunosti eliminiše upotrebu ugljenika do 2050. godine, ali se na prvi pogled ova zabrana "dizelaša" i "benzinaca" čini drastičnom pošto prelazak na električna vozila zahtijeva veoma skupe promjene infrastrukture koje bi olakšale tranziciju.

Sve je više država u Evropi koje se spremaju na ovaj potez uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Švedsku, Norvešku ili gradove poput Amsterdama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije