Novosti

Istraga o zamijeni Takatinih vazdušnih jastuka u Australiji

Istraga o zamijeni Takatinih vazdušnih jastuka u Australiji
Foto: Ilustracija | Istraga o zamijeni Takatinih vazdušnih jastuka u Australiji

Australijsko udruženje za zaštitu potrošača zatražilo je od nadzornih regulatornih organa i proizvođača vozila hitne informacije povodom izvještaja jednog lista da su vazdušni jastuci japanske kompanije Takata u povučenim vozilima zamenjeni neispravnom opremom.

Australijski časopis za potrošače Čois otkrio je nakon ispitivanja sprovedenog kod 14 proizvođača automobila u toj zemlji da su oni ponovo ugradili u opozvana vozila neispravne vazdušne jastuke Takate kao privremeno rješenje, izvještava agencija AP.

Mnogi su potvrdili da je kod određenog procenta vozila izvršena zamjena sa sličnom opremom i da će ona ponovo morati da budu povučena, izjavio je portparol Čoisa Tom Godfri.

Takatini vazdušni jastuci se, kako navodi AP, povezuju sa 18 smrtnih slučajeva širom svijeta zbog rasprskavanja metalne konstrukcije prilikom naduvavanja, a najnoviji smrtni slučaj je zabilježen ovog mjeseca u blizini Sidneja.

Australijska komisija za zaštitu konkurencije i potrošača, saopštila je da je kod jednog dijela od oko 2,3 miliona opozvanih automobila u toj zemlji izvršena popravka Takatinih vazdušnih jastuka koji su tretirani hemijskom smjesom za apsorpciju vlage kako bi se otklonio problem.

Međutim, dodali su da će i ti vazdušni jastuci možda biti zamijenjeni za šest mjeseci.

"Proizvođači i prodavci automobila moraju da obavijeste potrošače kada vrše zamjenu vazdušnih jastuka o tome kojim tipom vazdušnog jastuka su zamijenili prethodni i da li će on vjerovatno još jednom biti predmet opoziva", izjavio je predsjednik Komisije Rod Sims.

Komisija je tražila informacije od Ministarstva za infrastrukturu i regionalni razvoj, koja je odgovorna za standarde o bezbednosti automobila, o tome koje informacije proizvođači i trgovci treba da daju potrošačima o vazdušnim jastucima.

Sims kaže da će razmotriti da vladi predloži da se sadašnja odluka o dobrovoljnom opozivu podigne na nivo obaveze, ukoliko proizvođači brzo ne isprave nedostatke. Kod oko 36 odsto opozvanih automobila u Australiji, koji obuhvataju 60 brendova i modela, nedostaci su ispravljeni, naveo je Sims.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije