Novosti

Istraživanje: Električni automobili smanjuju stres

Istraživanje: Električni automobili smanjuju stres
Foto: Unsplash/Oxana Melis | Električni automobili smanjuju stres

Istraživanje koje je sproveo francuski proizvođač DS otkrilo da je da vozači električnih i hibridnih automobila doživljavaju manje stresa u vožnji od onih koji voze automobile sa konvencionalnim pogonom.

U anketi u kojoj je učestvovalo 2.000 britanskih vozača, rezultati pokazuju da je 78 odsto vozača doživjelo stres tokom vožnje.

Ipak, 38 odsto vlasnika električnih i hibridnih modela izjavilo je da se osjećaju manje stresno u sadašnjem automobilu nego kada su vozili sa pogonom na dizel ili benzin.

Što se drugih rezultata ovog istraživanja tiče, 31 odsto ispitanih priznalo je da stres negativno utiče na njihove vozačke sposobnosti, a vozači pod stresom češće donose nepromišljene odluke i obraćaju manje pažnje na potencijalne opasnosti. Baš zbog ove činjenice mnogima je bitno da ambijent vozila bude opuštajući, a svaki peti vozač rekao je da su funkcije vozila namijenjene smanjivanju stresa jedan od činilaca prilikom kupovine novog automobila.

Kada se govori o mogućnostima automobila za smanjivanje stresa, 41 odsto ispitanih kao prioritet navodi tihu i prefinjenu vožnju, pa bi zbog toga rado odabrali hibridni ili električni automobil. Čak 52 odsto anketiranih smatra da su za manji nivo stresa potrebna udobna kabina i sjedišta, a njih 34 odsto navodi udobnu vožnju kao najbolju relaksaciju.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije