Novosti

Istraživanje: Električnim u grad a na putovanje dizelašem ili benzincem

Istraživanje: Električnim u grad a na putovanje dizelašem ili benzincem
Foto: Freepik | Istraživanje: Električnim u grad a na putovanje dizelašem ili benzincem

Većina vlasnika električnih vozila (EV) izbjegava upotrebu elektirčnih automobila za putovanja veće udaljenosti, otkriva nedavno provedena anketa. Pritom gotovo svaki drugi vlasnik EV zadržava motoree sa unutrapnjim sagorijevanjem (SUS) kao alternativu za putovanja koja nadilaze kraće dnevne relacije.

Istraživanje lizing kompanije "Zenith", provedeno među 2.800 korisnika električnih automobila u Velikoj Britaniji, ukazuje na oprez vlasnika pri oslanjanju na električna vozila ili mrežu punionica za putovanja duža od 100 kilometara.

Manji broj britanskih vozača električnih vozila (ispod 20 odsto), koristi ih za putovanja većih udaljenosti, što može da usporiti prelazak na održivije opcije vožnje, piše "Daily Mail".

Službene brojke ukazuju na rast broja električnih vozila na britanskim putevima, s prelaskom miliionite registracije u  januaru. Međutim, uprkos sve većoj popularnosti, privatna kupovina EV u januaru je zabilježila pad od 25,1 odsto  što pokazuje pad tražnje među potrošačima.

S druge strane, poslovne registracije, podstaknute povoljnim poreskim olakšicama i šemama plaćanja preko poslodavaca, podupiru tržište električnih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu. Izvještaj "Zenitha" otkriva da 51 odsto vlasnika EV što predstavlja više od pola miliona vozača i dalje posjeduje drugo vozilo s tradicionalnim SUS motorom.

Većina njih, 73 odsto, s dva automobila u garaži - jednim električnim i jednim sa SUS mtoorom ne planira da se odrekne svojih benzinskih ili dizelskih modela u skorije vrijeme, što bi moglo usporiti pelaz na EV.

Istraživanje pokazuje da polovina vlasnika EV koristi svoje automobile samo za kratka putovanja do 50 kilometara, dok samo 18 odsto ide sa njima na duže relacije relacije. Glavne brige uključuju nepouzdanost javnih punionica i strah od nedostatnog dometa, što je za mnoge postalo presudno u percepciji električnih vozila.

Iprkos ovim izazovima, 86 odsto onih koji su prešli na EV ne bi se vratilo na isključivo korištenje vozila na fosilna goriva, a sličan postotak vjeruje u poboljšanje infrastrukture za punjenje u nadolazećim godinama. Smanjenje broja vozača koji biraju vozila američke kopanije Tesla ukazuje na rastući interes za raznolikost brendova među EV sugerišući veću spremnost na istraživanje novih opcija, prenosi Autoklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije