Novosti

Jače sirene u Škodama za Indiju

Jače sirene u Škodama za Indiju
Foto: N.N. | Jače sirene u Škodama za Indiju

Češki proizvođač najavljuje bum na indijskom automobilskom tržištu, koje će do 2020. postati treće najveće na svijetu.

Škoda iz godine u godinu bilježi rast prodaje automobila na globalnom nivou, a 2018. po prvi put je prinuđena da djo proizvodnje proširi na Volkswagenovu fabriku u Njemačkoj kako bi zadovoljila povećanu tražnju kupaca.

Jedno od najvažnijih tržišta za budućnost češke kompanije je Indija, smatraju u Škodi. Zato su najavili projekat nazvan "India 2.0" koji obuhvata razvoj novog niskobudžetnog automobila namjenjenog isključivo kupcima u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu. Za potrebe indijskog tržišta, Škoda će razviti jeftiniju verziju Volkswagenove potkompaktne MQB A0 mehaničke platforme, koja ima internu fabričku oznaku A0-IN.

Prvi Škodin automobil baziran na MQB A0 IN platformi pojaviće se u Indiji 2020. godine, a predviđeno je da ubuduće svi Škodini novi modeli na tom tržištu koriste MQB platformu kako bi zadovoljili strože bezbjednosne standarde koje će od 2020. zahtjevati indijske vlasti. Svi Škodini, kao i Volkswagenovi modeli za Indiju takođe će se izrađivati u toj zemlji.

Česi su u 2017. zabilježili rast prodaje na indijskom tržištu od 30% u poređenju sa 2016. godinom. U Škodi tvrde da je to najbolji pokazatelj da su njihovi modeli sve atraktivniji kupcima u Indiji, što obezbjeđuje dobar temelj za dalji rast u toj zemlji.

Procjenjuje se da će do 2020. Indija postati treće najveće automobilsko tržište na svijetu, poslije Kine i SAD, a da će u toj zemlji živeti oko 1,3 milijarde ljudi.

Takođe, najavljeno je da će tokom 2017. i 2018. u Indiji biti izgrađeno čak 9.800 km brzih saobraćajnica i autoputeva, a do 2020. mreža puteva biće udvostručena u odnosu na sadašnju.

Škoda je u velikoj mjeri lokalizovala proizvodnju svojih automobila za indijsko tržište, a da bi izašla u susret tamošnjim kupcima, u vozila za Indiju ugrađuju se jače sirene. Kako kažu u češkom proizvođaču, to je zato jer u Indiji mnogo češće upotrebljavaju sirenu nego u drugim dijelovima svijeta, pa je bitno da ona bude bučnija kako bi se dobro čula.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije