Novosti

Jaguar Land Rover će sarađivati sa Teslom

Jaguar Land Rover će sarađivati sa Teslom
Foto: Jaguar promo | Jaguar Land Rover će sarađivati sa Teslom
N.N.

Da se JLR nije priklonio američkom proizvođaču, morali bi da plate astronomske penale u EU.

Naime, kazna je 95 evra po svakom prekoračenom gramu ugljen-dioksida po prodatom vozilu.

Potez britanske kompanije potvrdila je i Evropska komisija koja dozvoljava ovakvo partnerstvo, sve u cilju ostavljanja prostora za manevrisanje brendovima koji ne mogu samostalno da ispune zadatne emisione norme.

JLR je sredinom juna i dalje tvrdio da će ove godine bez problema ispuniti flotni normativ u EU. No, sasvim je moguće da je aktuelna kriza sa nedostatkom mikročipova i poluprovodnika dodatno otežala poziciju za Jaguar i Land Rover, te da su na kraju primorani da plate ili Tesli, ili EU.

Podsjetimo, čitav JLR u svom portfoliju ima samo jedan potpuno električni automobil. To je Jaguar I-Pace, koji je usamljen u gami ovih brendova. S druge strane posjeduju nekolicinu plug-in hibrida, ali očito da je sve to nedovoljno kako bi se zadovoljila vrlo stroga pravila u vezi sa emisijom štetnih gasova koje su nametnule birokrate iz Brisela.

Naravno, Tesla će enormno profitirati na ovakvom dogovoru. Prema zvaničnim podacima prošle godine su na ime sličnih “partnerstava” inkasirali čak 200 miliona evra. Ove godine bi ta cifra mogla biti i viša, prenosi AutoRepublika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije