Novosti

"Jaguar lend rover" najavio proizvodnju električnih modela

"Jaguar lend rover" najavio proizvodnju električnih modela
Foto: N.N. | "Jaguar lend rover" najavio proizvodnju električnih modela

LONDON - "Jaguar lend rover" (JLR) saopštio je danas da će uložiti milione funti u proizvodnju električnih automobila u Britaniji.

Ovo je pozitivna vijest za britansku vladu i ovaj industrijski sektor nakon pada prodaje dizelskih modela i neizvjesnosti povodom "Brexita".

Najveći britanski proizvođač automobila praviće seriju električnih vozila u svojoj fabrici u Engleskoj, a prva na listi je luksuzna limuzina "eks-džej".

"Budućnost mobilnosti je električna i, kao vizionarska britanska kompanija, mi smo odlučni da u Britaniji pravimo novu generaciju vozila sa nultim emisijama" saopštio je direktor kompanije Ralf Spet.

"Honda" i "Ford" su ranije ove godine objavili da planiraju da zatvore svoje fabrike u Britaniji.

JLR je ukazao na opasnost od "Brexita" bez sporazuma sa Briselom i na potrebu da se sačuvaju dobri trgovinski odnosi sa EU.

Kompletna automobilska industrija upozorava da bi proizvodnja mogla biti ugrožena kašnjenjima usljed carinskih procedura i dodatne birokratije.

Tri od četiri evropske fabrike automobila JLR-a nalaze se u Britaniji, što znači da su kapaciteti ove firme u ostatku kontinenta ograničeni. JLR je otvorio fabriku u Slovačkoj tek prošle godine.

"Posvećeni smo Britaniji kao svojoj matici i borićemo se da ostanemo ovdje, ali nam je potreban odgovarajući sporazum", saopštila je kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije