Novosti

Jahta inspirisana morskim životom

Jahta inspirisana morskim životom
Foto: N.N. | Jahta inspirisana morskim životom
N.N.

Dizajneri superjahti svoju inspiraciju dobijaju sa brojnih strana – od klasičnih drvenih čamaca, aviona, podmornica, a ponekad i svadbenih torti. Ipak, Roberto Kurto je u svom posljednjem poduhvatu inspiraciju potražio u sipi.

Slavni avangardni tvorac upravo je predstavio nevjerovatni novi koncept jahte dugačke 63 metra, koja je sa svojim dramatičnim linijama inspirisana ovim mekušcem, koji pripada porodici lignja.

Zapravo, kako bi se reflektovala konekcija sa ovim vodenim stvorenjem, dizajner je nazvao svoju neobičnu novu kreaciju Hypnosquid.

"Kao i uvijek, ne dizajniramo samo konvencionalne jahte", kreoa je Kurto, koji je svoj studio otvorio 2004.godine.

"Umjesto toga, inspirisani smo idejama koje nas iznenađuju ili koje prenose emocije".

Moramo priznati da smo bili malo zbunjeni kada je on izjavio da je sipu odabrao kao inspiraciju zbog njene "elegancije, brzine i agilnosti". Sipe su definitivno sve, ali teško da ih možemo nazvati elegantnim.

Što se tiče nagovještaja dizajna sipe koji se mogu primijetiti u Hypnosquid konceptu, dizajner nam pogled usmjerava prema otvaranju na vrhu pramca jahte, koje nas podsjeća na glavu vodenog stvora. To i dramatično, jarko obojeno LED prstenje oko prozora koje možemo videti na trupu, asocira nas na oči sipe, koje mogu mijenjati boju.

Ovaj dizajn eksterijer ćete ili voljeti ili mrzeti, ali će vas enterijer jahte definitivno pozitivno oduševiti svojom kreativnošću. Kurto je bazirao smeštajne jedinice imajući u glavi ideju o 10 gostiju, što je manje u odnosnu na tipične postavke za dvanaest osoba koje obično viđamo na jahtama ove veličine. Na taj način, kako dizajner kaže, kreirane su prostranije kabine, a posebno vlasnička, koja je predstavljena kao nevjerovatni dupleks. Od spavaće sobe apartmana koja se nalazi na glavnoj palubi, grandioznim stepeništem možete sići do privatne lože i biblioteke.

Glavni nivo Hypnosquid jahte ima ložu koja se pruža cijelom dužinom, sa obližnjom trpezarijom koja je otvorena prema kuhinji, zbog čega gosti mogu gledati kuvara u akciji, dok priprema njihove omiljene specijalitete.

Što se konstrukcije ove jahte tiče, Kurto je zamislio da ona bude izgrađena od laganog aluminijuma umesto čelika, što bi njenu tonažu zadržalo na nivou od oko 1.000 tona. Snaga jahte bi poteka od kvarteta MTU 16V 2000 M96 L dizel motora sa po 2.600 konjskih snaga, zbog čega bi ona imala maksimalnu brzinu od 30 čvorova, uz opseg od 3.000 nautičkih milja.

Trenutno, Kurto radi sa SuperYachtsMonaco kompanijom, kako bi pronašao klijenta vizionara, koji je voljan da investira procjenjenih 70 do 80 miliona dolara, kako bi ovu nevjerovatnu jahtu iz mašte pretvorio u stvarnost.

(NN/luxlife.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije