Novosti

Japan počeo testiranje voza koji dostiže brzinu od 400 km/h

Japan počeo testiranje voza koji dostiže brzinu od 400 km/h
Foto: Screenshot | Japan počeo testiranje voza koji dostiže brzinu od 400 km/h
N.N.

Japan je započeo testiranje nove generacije bullet voza pod nazivom Alfa-X.

Voz će proizvoditi kompanije Kawasaki Heavy Industries i Hitachi, moći će dostizati maksimalnu brzinu od 400 km/h, ali se očekuje da će voziti putnike brzinom do 360 km/h kada uđe u službu 2030. godine. Prije toga su potrebne godine testiranja te noćne vožnje između gradova Aomori i Sendai.

Kako bi se nosio s velikim brzinama, bullet voz ima aerodinamični nos dug 22 metra, koji je dizajniran da minimalizuje pritisak i smanji količinu buke koju voz stvara, posebno u situacijama kad prolazi kroz tunele. Biće testiran i nos dužine 16 metara. Voz je opremljen zračnim kočnicama montiranim na krovu, kao i magnetnim pločama za kočenje.

Alfa-X će postati najbrži bullet voz na svijetu kad se pojavi 2030. godine, ali neće biti najbrži voz na svijetu. Ta titula trenutno pripada šangajskom maglev vozu koji koristi magnete kako bi lebdio iznad šina. Njegova maksimalna brzina iznosi 431 km/h. Japan se priprema za puštanje u službu svog maglev voza između Tokija i Nagoje 2027. godine, koji bi trebao dostizati brzinu do 505 km/h.

Prije dolaska novog bullet voza 2030. godine Japan planira početi koristiti novu Supreme verziju postojećeg Shinkansen bullet voza u vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Novi voz će dostizati brzinu do 300 km/h, ali će biti lakši, ekonomičniji i udobniji. Takođe, putnici će imati više prostora za noge, kao i utičnice.

(Klix.ba)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije