Novosti

Jedan vijek istorije Mazde sažet u jednom minutu

Jedan vijek istorije Mazde sažet u jednom minutu
Foto: Mazda | Jedan vijek istorije Mazde sažet u jednom minutu
N.N.

Japanski proizvođač automobila Mazda obilježava 100. rođendan zanimljivim videom.

Priča o Mazdi počinje prije jednog veka, kada je kompanija za proizvodnju plute "Toyo Cork Kogyo Co." počela da izrađuje mašine.

Deceniju kasnije, 1933, Mazda je napravila prvo motorno vozilo - tricikl. Ovo vozilo je doživjelo veliku popularnost u Japanu, pa je u narednim godinama konstantno unaprjeđivano.

Tokom Drugog svjetskog rata Mazda se okrenula proizvodnji oružja, ali je ubrzo nakon okončanja vojnih sukoba nastavila sa izradom komercijalnih vozila.

Kompanija je, međutim, imala ambiciju da proizvodi putničke automobile. Ova ideja je realizovana 1960. godine lansiranjem prvog četvorotočkaša - modela R360.

R360 je postavio temelj daljeg razvoja i proizvodnje putničkih vozila. Uslijedili su porodica vozila "800", a zatim, 1967, i čuvena Mazda 110S / Cosmo Sport , kao prvi produkcijski model sa rotacionim motorom.

Ovaj tip motora prezuet je putem licence od njemačke kompanije NSU nekoliko godina ranije.

Rotacioni motori postali su Mazdin zaštitni znak u decenijama koje su uslijedile.

Kompanija je tokom narednih 50 godina širom svijeta prodala skoro 2 miliona automobila sa ovakvim tipom pogona.

Među najznačajnijim Mazdinim modelima su i sportski RX-7, lansiran 1978, roudster MX-5 iz 1989, kao i prva Mazda6, koja se pojavila 2002. godine, prenosi "B92".

U nastavku pogledajte video u kojem je sažeto 100 godina Mazdine istorije, a u komentarima možete navesti koji je vaš favorit među brojnim modelima koji su obilježili prvi vijek ovog japanskog proizvođača

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije