Novosti

Kako Toyota namjerava da sačuva svoje dizelaše poslije 2035.

Kako Toyota namjerava da sačuva svoje dizelaše poslije 2035.
Foto: Unsplash/Akshar Patel | Kako Toyota namjerava da sačuva svoje dizelaše poslije 2035.

Toyota Hilux i Toyota Land Cruiser su klasični modeli japanskog proizvođača koje je teško zamisliti u Evropi u drugim izdanjima osim onih sa dizel motorom. Kao što je poznato, Evropska unija planira da zabrani prodaju svih automobila sa emisijama štetnih gasova od 2035. godine, a to bi posebno moglo pogoditi Toyotu, odnosno njene navedene terenske modele.

U Toyoti su zato došli na ideju da spas pokušaju pronaći u gorivu HVO100 kako bi zadržali dizelaše, a eliminisali zagađenje.

HVO100 je gorivo uglavnom biljnog porijekla koje proizvodi Neste u Finskoj. Ističe se višim cetanskim brojem (c80) od standardnog dizela, kao i manjim procentom sumpora i aromatičnih ugljovodonika.

Napravljeno je od 100 odsto obnovljivih sirovina, a među komponentama ovog goriva su biljno ulje iz palme, uljane repice i reciklirani otpad, kao što je korišćeno jestivo ulje koje ne emituje ugljen-dioksid u atmosferu.

Proizvodnja se odvija hidrotretiranjem biljnih ulja i/ili životinjskih masti. Rezultat je visokokvalitetno gorivo hemijskog sastava identičnog konvencionalnom dizelu.

Biljke iz kojih se proizvodi već su "uhvatile" CO2 tokom svog prethodnog života putem fotosinteze. Kada sada sagorijeva u SUS motoru, ponovno se proizvodi CO2, ali kada se uzme u obzir njegovo porijeklo, te emisije su 90 odsto niže nego kada se koristi konvencionalni dizel.

Izvorno namijenjen za industriju teškog transporta, HVO100 je testiran na kamionima.

Sintetički dizel ima indeks paljenja između 70 i 90, dok fosilna dizel goriva imaju indeks između 50 i 60. To mu omogućava ne samo zadržavanje postojećih, već i povećanje performansi motora.

Jedini minus ovog goriva je manja gustina od fosilnog dizela, što zahtijeva manju tehničku prepravku na vozilima. Potrebno je promijeniti sistem ubrizgavanja kako bi se povećao ulazni protok.

Prvi primjerci Toyote Hilux i Land Cruiser koji će koristiti novo gorivo sići će sa proizvodne trake tokom prvog kvartala sljedeće godine. Treba napomenuti da u državama poput Danske i Švedske već postoji 1.000 aktivnih pumpi sa ovim gorivom.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije