Novosti

Kako će izgledati nova Škoda Fabia

Kako će izgledati nova Škoda Fabia
Foto: Škoda promo | Kako će izgledati nova Škoda Fabia

Škoda će uskoro predstaviti četvrtu generaciju modela Fabia koja je značajno porasla u odnosu na prethodnu verziju.

Češki proizvođač nam postepeno otkriva tehničke detalje nove Fabije uoči premijere ovog automobila, a ovog puta je podijelio informacije o dimenzijama i motorizaciji. Osim toga, objavljene su i fotografije "kamufliranog" vozila, nastale tokom završnih testova na javnim putevima.

Veća i prostranija nego ikada prije

U automobilskoj industriji je prisutan trend rasta modela iz generacije u generaciju, a nova Fabia u tome nije izuzetak.

Sa dužinom od 4.107 mm, širinom od 1.780 mm i visinom od 1.460 mm, te međuosovinskim rastojanjem koje iznosi 2.564 mm, Fabia 4 bila bi u klasi VW Golfa četvrte generacije.

Iako je nešto kraća od ovog Golfa sa početka 21. vijeka, po ostalim dimenzijama ga nadmašuje, a ima i veće međuosovinsko rastojanje. To najbolje pokazuje koliko su modeli iz takozvanog "B" segmenta porasli za 20-ak godina.

Poređenja radi, aktuelna Škoda Fabia treće generacije ima dimenzije (d/š/v) 3.997/1.732/1.467 mm, dok je razmak između osovina svega 2.470 mm. Kao što vidimo, novi model je značajno duži i širi, dok je visina smanjena za nekoliko milimetara.

Značajno je i to što je međuosovinsko rastojanje poraslo za skoro 10 cm, što će doprinijeti većem komforu u kabini, naročito za putnike koji sjede pozadi. Nove dimenzije uticale su i na proporcije, pa Fabia četvrte generacije djeluje izduženije u odnosu na prethodnu verziju.

Poboljšana je i aerodinamika - koeficijent otpora vazduha je snižen sa 0,32, na 0,28.

Kada je riječ o praktičnosti, Fabia 4 takođe ima čime da se pohvali. Sa prtljažnikom od 380 litara, auto raspolaže sa 50 litara korisnog prostora više nego aktuelna verzija, čime su nadmašeni ostali rivali u "B" segmentu.

Obaranjem naslona zadnjih sjedišta, zapremina gepeka raste na 1.190 litara.

Motorizacija - bez dizelaša

Paleta pogonskih jedinica sastoji se od benzinaca, a dominiraju oni sa tri cilindra. Ipak, za sam vrh ponude odabran je jedan četvorocilindraš.

Krenimo redom. Bazične verzije i dalje će pokretati 1.0-litarski atmosferac, dostupan u dvije opcije. Slabiji proizvodi 65 KS (48 kW) i 95 Nm, a jači 80 KS (59 kW) i 95 Nm. U obe varijante motora, snaga se prenosi putem 5-brzinskog manuelnog mjenjača.

Za one koji žele nešto više snage, tu je takođe 3-cilindraski 1.0-litarski benzinac, ali sa turbopunjačem.I ovaj motor se može naručiti u dva nivoa snage.

Slabiji isporučuje 95 KS (70 kW) i 175 Nm i dostupan je isključivo sa 5-stepenim manuelnim mjenjačem, a jači od 110 KS (81 kW) i 200 Nm može biti povezan ili sa 6-brzinskim manuelcem ili sa automatizovanim 7-stepenim DSG mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. Najzad, tu je i pomenuti 4-cilindarski agregat zapremine 1.5 litara, koji razvija 150 "konja" (110 kW) i 250 Nm.

Ovaj motor ekskluzivno stiže sa 7-stepenim DSG prenosnim sistemom.

Škoda će novu Fabiju predstaviti kasnije tokom godine, a 2022. godine uslijediće i karavan verzija.

(b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije