Novosti

Kako će izgledati prva električna Toyota

Kako će izgledati prva električna Toyota
Foto: Toyota Promo | Kako će izgledati prva električna Toyota

Poslije dominacije na tržištu hibridnih modela, Toyota se okreće čisto električnim vozilima.

Najveći svjetski proizvođač automobila predstavio je na šangajskom auto-salonu koncept bZ4X kao uvod u prvi produkcijski SUV na struju, koji će u suštini biti električni RAV4.

Nakon što je decenijama bila posvećena razvoju i unapređenju hibridnih i plug-in hibridnih modela, Toyota će pokušati da se nametne kao jak igrač na tržištu potpuno električnih vozila.

S obzirom da u tome dosta kasni u odnosu na konkurete, vrijeme će pokazati koliko brzo će uspjeti da ih sustigne.

Toyota bZ4X Concept poseduje prepoznatlji dizajn karakterističan za aktuelnu generaciju SUV vozila ovog proizvođača (RAV4, C-HR...).

Spoljašnjost obiluje izlomljenim linijama, dok su svjetlosne grupe svedene na tanke LED trake.

Na bočnim stranama koncepta ističu se naglašeni lukovi oko točkova.

"Kokpit" je očekivano potpuno digitalizovan, sa velikim centralnim ekranom i digitalnom instrument tablom, koja je izdignuta i pomjerena ka vjetrobranskom staklu, pa vozač na nju gleda preko vrha volana, slično kao u novim modelima marke Peugeot.

Zanimljivo je da je Toyota na promotivnim fotografijama prikazala i verziju sa futurističkim upravljačem koji nije kružnog oblika. Ovaj "volan" mogao bi da se nađe i u produkcijskoj verziji automobila na pojedinim svjetskim tržištima.

Toyota nije objavila specifikacije koncepta, a sudeći prema fotografiji zadnje klupe, čini se da će putnici koji sjede pozadi imati sasvim dovoljno mjesta za noge.

U ovoj fazi nisu poznati ni detalji o motorizaciji, osim da je u pitanju baterijski električni pogon.

Kako se navodi, serijski model će standardno imati pogon na sva 4 točka, što implicira da će automobil posjedovati dva elektromotora - svaki na po jednoj od osovina.

Koncept bZ4X je postavljen na e-TNGA mehaničku platformu namijenjenu električnim modelima, na čijem razvoju je učestvovao i Subaru.

Kako se navodi, produkcijska verzija će se izrađivati u Japanu i Kini, a automobil u prodajne salone širom svijeta stiže polovinom 2022.

 

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije