Novosti

Kako da smanjite potrošnju goriva i uštedite

Kako da smanjite potrošnju goriva i uštedite
Foto: Arhiva | Kako da smanjite potrošnju goriva i uštedite

Nekoliko zanimljivih savjeta o ekonomičnoj vožnji. Neke znate, neke možda ne.

Njemačka organizacija Tuv Sud, koja se bavi sertifikacijom i inspekcijama, dala je nekoliko savjeta o ekonomičnoj vožnji.

Da biste uštedeli gorivo, pređite na viši stepen prenosa na 2000 o/min. Mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj "brzini", ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj, a u zavisnosti od prenosnih odnosa u mjenjaču i tipa motora (turbodizel, turbobenzin...) možda i u petoj.

Potrošnja goriva opada za čak pedeset procenata ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimizuju brzinu, ali kod manuelnih ćete morati sami da izaberete.

Kada vidite crveno svjetlo na semaforu, skinite nogu sa "gasa" i polako priđite semaforu. Ne pritiskajte papučicu gasa do poslednjeg trenutka, a zatim snažno kočite.

Ne vozite brže od 130 km/h na auto-putu. Često zbog prirode saobraćaja, stalnog kočenja i ubrzanja, dobitak u vremenu je minimalan, a potrošnja goriva se povećava.

Oslobodite se nepotrebnog balasta, odnosno stvari u kolima koje dodaju težinu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litra. Isto važi i za dodatnu opremu kao što su krovni koferi i nosači za bicikle, koji remete aerodinamiku automobila i povećavaju potrošnju goriva.

Konačno, gume koje su samo 0,2 bara manje napumpane od optimalnog pritiska povećavaju potrošnju goriva za deset procenata.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije