Novosti

Kako izgleda trenutno najprodavaniji električni automobil

Kako izgleda trenutno najprodavaniji električni automobil
Foto: Wuling promo | Kako izgleda trenutno najprodavaniji električni automobil

Kineski proizvođač Wuling prodao je u prva dva mjeseca ove godine preko 56.000 primjeraka ovog malog vozila na struju.

Model Hong Guang došao je u žižu javnosti nakon što je u januaru i februaru nadmašio po prodaji Teslin Model 3 i postao trenutno najprodavaniji električni auto na svijetu.

Objektivnosti radi, riječ je o vozilu koje je neuporedivo jeftinije i znatno manje od Teslinog automobila, a ni sadržajima ni funkcijama ne može da mu parira.

Hong Guang je nešto veći od Smarta ForTwo, ali ima mjesta za četiri putnika, dok se zadnja klupa po potrebi može oboriti čime se dobija čak 740 litara korisnog prtljažnog prostora.

Partneri kompanije Wuling u proizvodnji ovog automobila su kineski SAIC Motor i američki General Motors, a vozilo se u Kini prodaje za svega 28.800 juana (oko 3.700 evra).

Proizvođač tvrdi da sa punom baterijom Hong Guang može da pređe do 170 km, dok je maksimalna brzina svega 100 km/h. U svakom slučaju, dovoljno za korišćenje u urbanim sredinama i vožnju na kraćim relacijama.

Hong Guang je lanisran u Kini prošlog ljeta i postao je u međuvremenu veoma popularan, o čemu svjedoče rezultati prodaje u prva dva mjeseca ove godine.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije