Novosti

Kako je Brabus od luksuzne S klase napravio brutalnu raketu

Kako je Brabus od luksuzne S klase napravio brutalnu raketu
Foto: Brabus | Kako je Brabus od luksuzne S klase napravio brutalnu raketu

Brabus predstavlja (opet) model 930, gdje broj upućuje na izlaznu karakteristiku motora.

Iako se približio granici od 1000 KS, ovdje ne govorimo o električnom pogonu, već o plug-in hibridu S 63 E Performance koji je bio tek osnova. Sve zasluge idu na račun 4.0 twinturbo benzinca kojem je Brabus ugradnjom PowerXtra B40E-930 modula podigao izlaznu karakteristiku za 128 KS i 80 Nm. Elektromotor je ostao nepromijenjen.

Do stotke za 3,2 sekunde

Podsjetimo, pogon je na sve točkove, a prenos putem devetostepene automatike. S klasa sada stiže do 100 km/h za 3,2 sekunde, a maksimalac je i dalje 290 km/h. Da, govorimo o 5,3-metarskoj limuzini, mase gotovo 2,6 tona.

Za razliku od, primjerice, onoga što radi Mansory, ovaj je tuner daleko tradicionalniji u pogledu estetike. Iako je automobil izvana dobio dekoraciju, posebno straga s regulirajućim četvorostrukim ispuhom i većim difuzorom, S klasa je i dalje ostala u granicama pristojnosti i elegancije koja se od ovakve limuzine očekuje, prenosi Index.

Masterpiece interijer

Na ovolikom automobilu čak ni 22-inčni naplatci ne izgledaju kao pretjerivanje. Ne primijeti se ni da je SportXtra ovjes spustio automobil za 10 mm. Ali se itekako primijeti ono što je napravljeno kroz ono što u Brabusu zovu Masterpiece interijer.

Zasad su prikazane dvije izvedbe, crna i nebesko plava, a obje karakterišu isključivo najkvalitetniji materijali. Amblema marke ne nedostaje, a nije se štedjelo ni na karbonu. Korištenje prirodne kože ne treba naglašavati.

Početna cijena: 405.000 evra

Početna cijena za ovaj model je 405.000 evra, dok konkretan primjerak spreman za isporuku ima cijenu od 479.889 evra. Imajte na umu da je to više no dvostruko u odnosu na cijenu tvorničkog Mercedes-AMG S63 E Performance, koji u Njemačkoj kreće od 208.393 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije