Novosti

Kako je Toyotin plug-in hibrid prešao "u cugu" više od 1.900 km samo na struju

Kako je Toyotin plug-in hibrid prešao "u cugu" više od 1.900 km samo na struju
Foto: Electreon promo | Kako je Toyotin plug-in hibrid prešao "u cugu" više od 1.900 km samo na struju

Ovaj uspjeh budi nadu u tehnologiju koja bi omogućila bežično punjenje automobila u svakodnevnom saobraćaju.

Budućnost nam sve više kuca na vrata, sa jasnim planom da postane sadašnjost.

Sve više električnih automobila na putevima postavlja pitanje njihovog efikasnog punjenja. Postoji mnogo različitih ideja, a izraelski Electreon je blizu da oživi onu koja bi mogla biti korisna.

Naime, pomenuta kompanija je testirala plug-in hibrid model Toyota RAV4 samo u električnom režimu, koji se punio bežičnim punjačem postavljenim na putu. Dakle, baterija od 18 kWh nikada nije bila priključena na klasični punjač, prenosi b92. 

Test je trajao 100 sati, korišćeno je ukupno 55 vozača, a RAV4 je prešao 1.931 km samo na struju, odnosno bežično punjenje baterije. Podsjećanja radi, električni domet plug-in verzije RAV4 je inače oko 75 km, a zatim se uključuje hibridni sistem baziran na benzinskom motoru.

Ovaj uspjeh Izraelaca budi nadu u tehnologiju koja bi omogućila bežično punjenje automobila u svakodnevnom saobraćaju. To bi značilo da će baterije biti manje, a automobili lakši i na kraju jeftiniji.

Vidjećemo kako će se tehnologija dalje razvijati. U svijetu već postoji nekoliko pilot projekata sa punjačima postavljenim na putevima ili test stazama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije