Novosti

Kako je jedna Lada postala direktan konkurent Bugattiju

Kako je jedna Lada postala direktan konkurent Bugattiju
Foto: Milan Automotive | Kako je jedna Lada postala direktan konkurent Bugattiju

Kada je, prije nekoliko godina, ruski dizajner Dmitrij Lazarev nacrtao koncept svog superautomobila dao mu je ime Lada Raven i ponudio ga najvećem proizvođaču automobila u svojoj zemlji AvtoVAZ-u.

Kako su ljudi iz Toljatiju imali druge prioritete i nisu pokazali interesovanje za njegov projekat, Lada Raven je nekoliko godina skupljala prašinu".

Sve dok na Lazarevljeva vrata nije pokucao Austrijanac Martin Fuks. Želeći da konstruiše sopstveni supersportski automobil, Fuks je osnovao kompaniju Milan Automotive. Rad ruskog dizajnera mu se veoma dopao, pa je otkupio prava na njega.

Tako je nastao Milan Red, superautomobil koji je ovih dana predstavljen javnosti.

Njegovi kreatori ga opisuju kao "konzervativni superautomobil bez hibridne ili električne tehnologije", što je opis koji bi vjerovano prijao ušima popularnog voditelja emisija "Top Gear" i "Grand Tour" Džeremija Klarksona.

Novi Milan Red hiperautomobil ima pod haobom 6,2-litarski V8 sa četiri turbopunjača koji proizvodi 1.325 KS i 1.400 Nm obrtnog momenta što omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 2,47 sekundi uz maksimalnu brzinu preko 400 km/h.

Automobil je dobio ime po ptici grabljivici "Crveni zmaj" (Red kite) iz porodice sokola, a dizajniran je da bude što je lakši moguć uz pogon na zadnjoj osovini.

Proizvođač tvrdi da je Milan Red težak 1.300 kilograma, zahvaljući tome što je kompletna struktura napravljena od karbon-fibera.

Osim toga, vješanje je od karbona, što je prema tvrdnji Milana prvi put zabilježeno u jednom putničkom vozilu.

Prioritet ovog automobila je funkcionalnost ispred forme, pa ima ogromne ventilacione otvoren naprijed, sa strane i na zadnjem dijelu vozila.

Milan još nije ponudio fotografije unutrašnjosti, ali tvrdi da je jedan od aspekata kokpita vizualizacija srčane frekvencije vozača.

Austrijska kompanija planira da proda 99 jedinica Milan Red superautomobila po cijeni od oko dva miliona evra po primjerku.

Navodno već ima 18 rezervacija, a cilj kompanije je da prezentuje najbolji austrijski inženjering, pa zbog toga na proizvodnji automobila sarađuje sa austrijskim specijalistima iz oblasti motosporta poput AVL i Pankl Racing Systemsa.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije