Novosti

Kako velika SUV vozila i kamionete učiniti bezbjednijim za pješake

Kako velika SUV vozila i kamionete učiniti bezbjednijim za pješake
Foto: Ford promo | Kako velika SUV vozila i kamionete učiniti bezbjednijim za pješake

Automobili postaju sve veći, kako u Evropi tako i u Sjedinjenim Državama, gdje su najprodavaniji modeli veliki kamioneti. Naime, velika američka pikap i SUV vozila opasniji su za pješake od bilo koje druge vrste automobila.

Ford možda ima rješenje kojima bi povećao bezbjednost pješaka u slučaju da ga udari jedno takvo vozil. CarBuzz je objavio Fordov nacrt koji je ta kompanija podnijela američkoj Kancelariji za patente i žigove, koji ima za cilj da poboljša bezbjednost pješaka bez promjene dizajna kamioneta i velikih SUV vozila.

Rješenje koje je Ford osmislio naizgled je jednostavno – ugradnja vazdušnog jastuka u prednji branik. Prednji dio ovih automobila je često poput zida za pješaka. Osim toga, pješak bi mogao da završi ispod vozila u trenutku sudara.

U Fordovom patentu, najvažnije za bezbjednost pješaka je spriječiti da noge osobe završe ispod vozila. Ovaj patent bi spriječio da mu automobil zgnječi noge, ali i druge posljedične povrede.

U prijavi za patent se navodi da ovi branici sa vazdušnim jastucima i dalje mogu biti napravljeni od plastike ili metala. Odnosno, jastuci bi se aktivirali na vrhu i na dnu, a ne na sredini branika.

Jasno je da proizvođači neće prestati da prave veće i teže automobile sve dok se ova vozila traže na tržištu. Ovi vazdušni jastuci bi bili dobro komplementarno rješenje ADAS sistemima za detekciju pješaka ili biciklista i sistemima za automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije