Novosti

Katastrofalna godina za Stellantisovu fabriku u Muluzu

Katastrofalna godina za Stellantisovu fabriku u Muluzu
Foto: Peugeot promo | Katastrofalna godina za Stellantisovu fabriku u Muluzu

Stellantis je saopštio poražavajuće podatke za pogon u Francuskoj.

Kriza u vezi sa nedostatkom poluprovodnika i mikročipova trese čitavu automobilsku industriju. Neki brendovi i fabrike drže se bolje od drugih, ali nema onih koji su izbjegli probleme sa nabavkom spornih elektronskih komponenti.

Tako je Stellantisova fabrika u Muluzu u Francuskoj imala vrlo razočaravajuće proizvodne rezultate ove godine. Odatle će za 2021. godinu izaći svega 64.800 automobila, što je za 50 odsto manje od onoga što je bilo planirano.

Ovde se vrši montaža nekolicine modela, kao što su: DS7 Crossback, Peugeot 508, Peugeot 308. Rukovodstvo Stellantisa ističe da će sljedeće godine biti postavljen prioritet - a to je proizvodnja nove generacije 308-ice, te da očekuju da se nestašica poluprovodnika i mikročipova nastavi i iduće godine.

Proizvodnja novog izdanja kompaktnog hečbeka počela je još u martu tekuće godine, ali su problemi oko nabavke dijelova doveli do daleko manjeg broja stvorenih vozila. Uz to, period čekanja na isporuku plaćenog automobila postaje sve duži, što će se sigurno negativno odraziti na broj prodatih primjeraka.

Ukoliko Stellantis želi da iskoristi zamah koji je dobio Peugeot 308 sa novom generacijom, moraće mnogo da rade na tome da se proizvodnja obavlja koliko-toliko u redovnim ciklusima, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije