Novosti

Kia i Hyundai zbog ključa ranjivi na krađe

Kia i Hyundai zbog ključa ranjivi na krađe
Foto: Youtube / Printscreen | Kia i Hyundai zbog ključa ranjivi na krađe

DETROIT - Pojedinim Hyundai i Kia automobilima i SUV-ovima nedostaje "ključ" protivprovalnog uređaja, a lopovi su hakovali sistem.

Grupa osiguravajuće industrije kaže da se ti automobili kradu gotovo dvostruko više od ostatka automobilske industrije jer njihovi ključevi nemaju računarske čipove za sisteme "imobilizatora" protiv krađe.

Krađe su očigledno počele u području Milvokija prije dvije godine i proširile su se na više gradova na srednjem zapadu pa čak i do Kolorada i Novog Meksika nakon što su se video snimci s uputstvima pojavili na društvenim mrežama.

"Highway Loss Data Institute", jedinica "Insurance Institute for Highway Safety", utvrdio je da Hyundai i Kia bez imobilizatora imaju stopu šteta od krađe vozila od 2.18 na 1000 godina osiguranja vozila. Ostatak industrije zajedno imao je stopu od 1.21. Osigurana godina vozila jednaka je jednom vozilu osiguranom na jednu godinu.

Institut, koji je u četvrtak objavio svoje nalaze, uporedio je vozila iz modela 2015. do 2019. godine. Proučavao je tvrdnje o krađi vozila od 2021.

Ključevi s čipom, koji su se počeli pojavljivati ​​1990-ih, komuniciraju s drugim čipom u prekidaču za paljenje. Ako se podudaraju, motori će se pokrenuti. Ako se ne podudaraju, lopov ne može upaliti motor.

(Asahi)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije