Novosti

Kia oborila rekord u 2021. godini

Kia oborila rekord u 2021. godini
Foto: Kia Promo | Kia oborila rekord u 2021. godini
N.N.

Kia je u prošloj godini ostvarila svoj najviši tržišni udio u Evropi – u okolnostima kada se tržište novih automobila generalno smanjilo.

U Evropi u 2021. prodatih 502.677 vozila Kia, što je 21 % više nego prethodne godine

Kijina prodaja u 2021. u zemljama članicama EU i EFTA te u Velikoj Britaniji je sa ukupno prodatih 502.677 primjeraka zabilježila rast od 21 posto u odnosu na 2020. godinu kada je Kia prodala 416.715 vozila.

Ove uspješne brojke bitno se razlikuju od događanja na tržištu novih putničkih vozila koje se prošle godine smanjilo za 1,5 posto. Pad je u velikoj mjeri posljedica teške situacije na tržištu koju su prouzrokovali pandemija Covid-19 i globalna nestašica poluprovodnika.

Kia je prebrodila proizvodne probleme sa kojima se susreću brojni drugi proizvođači automobila tako što je brzo dobila potrebne dijelove i prilagodila proizvodnju u svojoj naprednoj fabrici u Slovačkoj kako bi zadovoljila tražnju. Posljedično je bila Kijina prodaja u 2021. godini samo za 168 vozila manja od 502.845 vozila koliko ih je ovaj brend prodao u 2019., dakle u godini prije pandemije Covid-19 i nestašice čipova.

Lanjski impresivni rezultati su i posljedica rastućeg udjela prodaje Kijinih elektrifikovanih vozila koji je u trećem kvartalu činio 45 posto.

Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, rekao je: »2021. godina je bila za Kiju u Evropi vrlo uspješna, a naš do sada najbolji tržišni udio svjedoči o uspješnom radu kako mojih kolega u Kiji tako i u našoj zastupničkoj mreži. Naša nagrađena, najsavremenija vozila i dalje osvajaju srca evropskih kupaca zahvaljujući svojoj pobjedničkoj kombinaciji dizajna, performansi i tehnologija."

"Iako je bila vrlo uspješna prošla godina je bila za Kiju i inače vrlo važna – iznova smo transformisali brend i uveli odvažnu novu filozofiju dizajna zvanu 'Opposites United'. Bez obzira na to da li se radi o lansiranju našeg prvog namjenskog električnog modela EV6, našeg potpuno novog evropskog elektrifikovanog sportskog terenca Sportage ili razotkrivanju našeg potpuno novog elektrifikovanog krosovera Niro - ovi uzbudljivi modeli dokazuju Kijin sve važniji položaj u doba elektrifikacije."

Kia do 2035. godine namjerava evropskim kupcima ponuditi potpuno elektrifikovane modele, sa ukupno 11 električnih vozila do 2026. godine. Sedam od ovih električnih vozila, od kojih je prvi model EV6, biće napravljanih na Kijinoj namjenskoj električnoj globalnoj modularnoj platformi.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije