Novosti

Kina kaznila japanske proizvođače autodijelova zbog monopola

Kina kaznila japanske proizvođače autodijelova zbog monopola
Kina kaznila japanske proizvođače autodijelova zbog monopola

PEKING - Kineske vlasti su danas kaznile 10 japanskih proizvođača auto-dijelova sa preko 200 miliona dolara zbog namještanja cijena, što je, prema ocjenama kineskih medija, najveća ikada određena kazna za kršenje antimonopolskih propisa.

"Utvrđeno je da su japanske kompanije u periodu od preko deset godina primjenjivale monopolsko određivanje cijena", saopštio je kineski regulator Komisija za nacionalni razvoj i reforme (NDRC), a prenosi agencija Frans pres.

Iz tog razloga, NDRC je kaznio japanske kompanije sa 1,24 milijarde juana (201 milion dolara), što je kineska televizijska stanica CHTV okarakterisala kao najvišu kaznu koju je Kina ikada odredila od stupanja na snagu antimonopolskog zakona 2008.

"Japanske kompanije su nezakonito namještale cijene autodijelova, ali i automobila u Kini, ugrozivši tako interese drugih proizvođača i klijenata", navodi se u saopštenju kineskog regulatora.

Japanskoj kompaniji "Sumimoto elektrik" određena je najviša kazna od 290,4 miliona juana, a među ostalim kažnjenim kompanijama, koje su namještale cijene u periodu između januara 2000. i februara 2010, nalaze se "Denso", "Aisan", "Micubiši elektrik", "Micuba", "Jazaki" i "Furukava elektrik".

Kompanije NSK, JTEKT i NTN kažnjene su za udruživanje u kartel i za namještanje cijena kugličnih ležajeva za automobile u periodu od 2000. do juna 2011, dok je NSK-u naređeno da plati kaznu od 174,9 miliona juana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije