Novosti

Kineska kompanija ulaže 30 miliona evra u Rimac automobile

Kineska kompanija ulaže 30 miliona evra u Rimac automobile
Foto: Ilustracija | Kineska kompanija ulaže 30 miliona evra u Rimac automobile

Kompanija Mate Rimca, Rimac Automobili, osigurala je investiciju od 30 miliona evra od "Camel Groupa", najvećeg proizvođača baterija u Aziji.

Investicija "Camel Groupa" je najveća realizovana direktna investicija strane kompanije u hrvatsku tehnološku kompaniju uopšte. Od ukupnih 30 miliona evra investicije, 3 miliona će biti alocirano Rimčevoj sestrinskoj firmi "Greyp Bikes".

Investicija će poslužiti za finansiranje razvoja novih proizvoda, širenje proizvodnih kapaciteta te globalno širenje kompanija.

Osnivač Rimac automobila i "Greypa" Mate Rimac osvrnuo se na investiciju, navodeći kako će mu pomoći da ubrza rast ovih kompanija.

"Kroz godine smo se dokazali kao netko kome globalni proizvođači automobila vjeruju kada je u pitanju tehnologija. Postali smo oni kojima se ljudi obraćaju kada je su u pitanju električne baterije, inovativan infotainment i telemetrijski sustavi, kao i čitav niz drugih automobilskih sustava. U isto vrijeme, naši superautomobili pomiču granice električnih automobila te pokazuju kako će električna budućnost biti uzbudljiva. Imamo poslovni model koji radi - poslujemo uz profit od 2012. godine te svake godine ostvaruje dupli organski rast", rekao je Rimac.

Liu Šanglai, izvršni direktor "Camel Groupa", rekao je da je impresioniran poslovanjem Mate Rimca.

"Naša strategija je da agresivno uđemo u biznis električnih vozila, što uključuje ponudu naprednih baterijskih sistema i drugih komponenti vozila velikim komercijalnim i putničkih proizvođača vozila u Kini. Nakon dubinske analize tržišta i potrage za tehnološkim partnerom, uvidjeli smo kako je Rimac idealan partner za nas, kao lider u razvoju tehnologije za električna vozila u više područja. Za vrijeme naših brojnih posjeta Hrvatskoj te nakon obavljene analize finansijskog poslovanja, najviše nas je impresionirala duboka vertikalna integracija - to što se razvoj i proizvodnja svih ključnih sistema za vozila radi u samoj firmi. Impresivno je i to da su Rimac automobili, kao mlada kompanija u veoma konzervativnoj industriji, već zadobili povjerenje dijela najvećih i najprestižnijih automoto kompanija", kazao je šef "Camel Groupa".

Podsjetimo, "Camel Group Co." je kompanija na šangajskoj berzi koja razvija, istražuje, proizvodi i prodaje baterije u Kini i širom svijeta. U 2016. godini ukupno su uprihodili 1,1 milijardu dolara od prodaje, a zapošljavaju 6.000 ljudi. Najveći su proizvođač baterija u Aziji.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije