Novosti

Kinezi okom, Škoda skokom: Još duža i komfornija Octavia Pro

Kinezi okom, Škoda skokom: Još duža i komfornija  Octavia Pro
Foto: Škoda promo | Kinezi okom, Škoda skokom: Još duža i komfornija Octavia Pro

Namijenjena isključivo kineskom tržištu.

Škoda Octavia je oduvijek važila za automobila koji pruža više prostora za putnike od konkurentskih sedana iz istog segmenta, ali izgleda da Kinezima to nije dovoljno.

Zato je češki proizvođač krenuo stopama mnogih drugih evropskih auto-kompanijama, koje specijalno za kinesko tržište prave produžene verzije svojih limuzina.

Tako je nastala Octavia Pro, automobil zasnovan na regularnoj verziji, ali duži za 64 mm od modela Octavia koji se prodaje u Evropi.

Međuosovinsko rastojanje je takođe poraslo i to za 44 mm (na 2.730 mm), što znači da će putnicima na zadnjim sjedištima biti na raspolaganju izdašan prostor za noge.

Osim širih zadnjih vrata, dizajn spoljašnjosti modela Octavia Pro ne razlikuje se bitno od verzije koju možemo da vidimo i na našem tržištu. Restilizovani su jedino branici, koji podsjećaju na evropsku RS varijantu, pa Octavia za Kinu ima nešto sportskiji izgled.

Škoda je kineskim kupcima ponudila i par živopisnih boja karoserije, u kombinaciji sa crnim spoljnim retrovizorima, dok su alu-felge dimenzija do 18 inča.

Enterijer je takođe preuzet od evropske verzije i uključuje 12-inčni ekran multimedijalnog sistema, dok je 10,25-inčna digitalna instrument tabla dostupna kao opcija.

Kupcima su na raspolaganju i druge doplatne opcije, kao što je "head-up" displej.

Ispod haube je 1.4-litarski turbo-benzinac sa 150 KS (110 kW), a snaga se prenosi na prednje točkove putem sedmostepenog DSG mjenjača sa duplim kvačilom.

Zanimljivo je da pojava modela Škoda Octavia Pro u Kini ne znači i odlazak prethodne, treće generacije ovog automobila, koju će češki proizvođač nastaviti da prodaje paralelno s novom verzijom.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije