Novosti

Klasične hidraulične kočnice odlaze u istoriju

Klasične hidraulične kočnice odlaze u istoriju
Foto: Ilustracija | Klasične hidraulične kočnice odlaze u istoriju

Brake by-wire sistem ili kočenje sa žicom je sistem koji vam je možda poznat iz nekih davnih vremena, primjera radi 2005. i Mercedesove E klase koja je imala mnogo problema s ugrađenim Boschevim sistemom. Na kraju se Mercedes vratio klasičnim kočnicama.

Bosch je tada pripremio sistem koji je imao klasične hidraulične kočnice, ali i elektronsku vezu između pedale kočnice i samih kočnica.

Kako piše Revija HAK, proizvođač kočnica Brembo sada najavljuje gotovo potpuno elektrifikovani sistem, hidraulički akutatori su smanjeni i redukovani samo za upotrebu na prednjim točkovima na vozilima s velikom masom. U Brembu tvrde da će za deset godina sve kočnice premium marki biti by-wire.

Novi proizvod zove se Sensify, a hidrauliku mjenjaju električni motori koji stežu i otpuštaju kočione pločice. Sistem je puno manji i kompaktniji od klasične hidraulike.

U odnosu na klasične hidrauličke kočnice put kočenja je kraći za 11 metara pri zaustavljanju od 120 km/h do nule.

Prvi izvještaji govore da je kočenje s novim kočnicama by-wire mnogo uglađenije, da nema vibracija… Takođe, velika prednost je efikasnija rekuperacija energije kod električnih vozila.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije