Novosti

Ko je krivac za proklizavanje, automobil, vozač ili gume?

Ko je krivac za proklizavanje, automobil, vozač ili gume?
Foto: Printscreen YouTube | Ko je krivac za proklizavanje, automobil, vozač ili gume?

Snijegom pokrivene, klizave ceste su naravno uobičajena pojava u ovo doba godine.

Putevi mogu biti veoma klizavi, što značajno produžuje put kočenja. No ponekad čak ni laganom vožnjom nećete izbjeći opasnu situaciju, prenosi automobili.ba

Naravno govorimo o ekstremnim uslovima, u kojima se ni relativno mlad automobil sa ispravnim gumama ne može nositi sa klizavom cestom.

Ovaj incident je savršen primjer gdje je vozač bavarskog SUV-a proklizao u krivini. Nisu mu pomogle ni dobre gume ni pogon na sve točkove. Kao što vidimo na snimci, brzina je također bila niska, samo što je ovaj dio ceste bilo previše klizav.

Kada se BMW okrenuo na cesti, zauzeo obe trake i počeo bočno klizati, vozač na suprotnoj strani nije čekao sudar već je zakočio, prebacio u rikverc i krenuo unatrag. Srećom iza njega nije bilo nikoga  i nije morao čekati reakcije drugih vozača.

Na kraju balade se automobil težak dvije tone zaustavio i nije bilo sudara. Da su se oba vozila kretala većom brzinom, ne bi bilo vremena za izbjegavanje kontakta.

Znači, ako primjetite da je cesta zaleđena ili prekrivena snijegom, podignite nogu s gasa kako biste smanjili rizik od mogućeg sudara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije