Novosti

Koja zemlja ima najviše punjača za električne automobile

Koja zemlja ima najviše punjača za električne automobile
Foto: ReinhardThrainer/Pixabay | Koja zemlja ima najviše punjača za električne automobile
N.N.

​Polovina svih punjača za električne automobile u EU nalazi se u samo dvije zemlje.

Evropsko udruženje proizvođača automobila ACEA istražilo je stanje mreže za punjenje električnih vozila u Evropi. Gdje su punjači česti, a gdje ih ima samo u tragovima?

Ispostavilo se da se gotovo polovina svih punjača za električne automobile u Evropskoj uniji nalazi u samo dvije zemlje: Holandiji i Njemačkoj. Zaključak se sam nameće - stanice za punjenje nisu ravnomjerno raspoređene po zemljama EU niti ih, barem trenutno, ima dovoljno.

Evropska unija trenutno ima oko 307.000 punjača. To nije mali broj, ali gotovo sve su u zapadnoj Evropi. Pogotovo u Holandiji i Njemačkoj gdje ne morate mnogo da se potrudite kako bi pronašli stanice za punjenje.

Holandija i Njemačka čine manje od 10% ukupne površine EU, ali gotovo polovina svih punjala u Evropi nalazi se u tim zemljama. Holandija ima ubjedljivo najviše punjača u cijeloj Evropi: čak 90.000 jedinica. Sama Holandija ima punjača kao 23 druge zemlje EU zajedno.

Druga polovina svih punjača raspoređena je na ostalih 25 zemalja EU, koje zajedno pokrivaju 90% površine regije. Stoga apsolutno nema ni govora o mreži punjača u cijeloj Evropi. I to dok EU želi smanjiti emisiju CO2 iz automobila za 55% do 2030.

Prema studiji, do tada će biti potrebno 6,8 miliona javnih punjača kako bi se to postiglo.

Top pet zemljalja sa najviše stanica za punjenje

1. Holandija (90.284)

2. Njemačka (59.410)

3. Francuska (37.128)

4. Švedska (25.197)

5. Italija (23.543)

 

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije