Novosti

Koje zemlje imaju najveći procenat automobila sa lažnom kilometražom?

Koje zemlje imaju najveći procenat automobila sa lažnom kilometražom?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Koje zemlje imaju najveći procenat automobila sa lažnom kilometražom?

Statistike pokazuju da obično provedemo 3 do 5 godina vozeći isti automobil.

To znači da postoje 2 ili čak 3 prilike da nas prodavci prevare u jednoj deceniji! Dakle, koliko je danas zaista rizično kupiti polovan automobil?

Ispostavilo se da odgovor zavisi od zemlje u kojoj živite, piše Carvertical.

Za početak godine, odlučili smo da otkrijemo kako učestalost vraćanja kilometraže varira od zemlje do zemlje. Tako smo sproveli istraživanje, posmatrajući približno 900.000 izvještaja o istoriji automobila prikupljenih tokom 2021.

Konkretno, baltičke zemlje kao jedinica imaju najgore brojke na osnovu naših otkrića. Letonija je na prvom mjestu, sa preko 24% provjerenih vozila koje pokazuje znake neovlašćenog otvaranja odometra. Ne zaostaju ni Estonija i Litvanija, koje zauzimaju 3. i 4. mjesto.

Doduše, baltičke zemlje su malo tržište. Kada je riječ o velikom broju vozila sa ovom vrstom prevare, trebalo bi da pogledamo dalje na istok i jug, na zemlje poput Rumunije (2. mjesto), koja ima stopu vraćanja kilometraže od skoro 20%, kao i na Rusiju i Ukrajinu.

Takođe se ističu Poljska (12%) i Mađarska (14%), kao i Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska i Srbija, gdje oko 10% svih automobila ima vraćenu kilometražu.

Ovaj problem je manje rasprostranjen u bogatijim zapadnoevropskim zemljama, gdje ljudi imaju tendenciju da kupuju novije automobile. Ali ipak, problem je i tamo učestaliji nego što većina misli! Koliko je skupa prevara lažne kilometraže?

Problem kod prevara kilometraže je što je to "tih", ali skup problem. Prema podacima Evropske komisije, prevara sa kilometražom uzrokuje štetu od oko 9,6 milijardi evra godišnje.

Mnogi polovni automobili u istočnoj Evropi dolaze sa tržišta Njemačke, Francuske, Belgije, Holandije i Italije. 

Čak 30%-50% ovih automobila koji se prodaju preko granica imaju lažnu kilometražu. I dok ekonomsku štetu može biti teško izračunati, mehanizam je prilično jednostavan:

  • Kada kupite automobil sa lažnim očitavanjem kilometraže, preplaćujete (približno 25%)
  • Na kraju ćete platiti još više za popravke
  • Biće vam zaista teško da prodate automobil u budućnosti

Kako izbjeći automobile sa vraćenom kilometražom

Nažalost, nemamo razloga da verujemo da će prevara sa odometrom postati manji problem u 2022. godini i kasnije. Ovaj zločin je teško kazniti, kako zbog toga što je krivce teško pronaći, tako i zbog toga što kazne nisu baš česte.

Ovdje, opet, vidimo razliku između zapadne Evrope, gdje je pomijeranje brojača kilometara unazad ozbiljan zločin i vlasti su sposobnije da ga sprovedu, i istočne Evrope, gdje to jednostavno nije toliko strašno.

Stoga, najbolje za kupca je da uradi provjeru istorije automobila. Ako pogledate broj šasije bilo kog automobila, možete vidjeti kako se njegova kilometraža mijenjala tokom vremena. Ovo će vam pomoći da izbjegnete prevarante i izaberete samo automobile sa stvarnim očitavanjem brojača kilometara.

S obzirom na nedostatak čipova koji muči proizvođače automobila, tržište polovnih automobila će vjerovatno biti popularnije nego ikada, pa je dobro biti spreman na sve trikove koje vam prodavci mogu pripremiti!

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije